Blockchain

Lagarde: Digitale euro zal geen substituut voor contant geld zijn

“Een digitale euro zou een aanvulling kunnen zijn op, geen vervanging voor contant geld”, zei Lagarde. Elke digitale valuta die in de Europese Unie wordt vrijgegeven, kan fiat niet volledig vervangen, zei de president van de Europese Centrale Bank.


Een aanvulling op de euro

Tijdens een vergadering op 21 september verklaarde Lagarde dat de centrale bank bezig was met het onderzoeken van de voordelen, risico’s en operationele uitdagingen van een digitale valuta van de Europese centrale bank (CBDC), maar de fiatvaluta zullen waarschijnlijk nog steeds spelen een rol in deze digitale toekomst.

“Een digitale euro kan een aanvulling zijn op, geen vervanging voor contant geld”, aldus Lagarde. “Het zou een alternatief kunnen bieden voor private digitale valuta en ervoor kunnen zorgen dat soeverein geld de kern blijft van Europese betalingssystemen.”

Op 10 september zei de president van de ECB dat het Euro systeem nog geen beslissing had genomen over de invoering van een digitale euro, maar zei dat een taskforce om de mogelijke effecten van een CBDC op Europa te bestuderen “in de komende weken” zou worden aangekondigd.


Lagarde ondersteunt onderzoek naar digitale euro

Lagarde ondersteunt de centrale bank al lang bij de ontwikkeling van een digitale euro om de beweging naar digitalisering aan te pakken. Afgelopen september, toen ze het hoofd was van het Internationaal Monetair Fonds, zei de president van de ECB dat ze zich zou concentreren op het zorgen dat EU-instellingen zich aanpassen aan de veranderende financiële omgeving door open te staan voor crypto.

Lagarde benadrukte echter dat de Europese economie met de huidige pandemie te maken had met een “ongekende crisis”. De president van de ECB zei dat het herstel “ongelijk en onvolledig” was en allemaal afhankelijk zou zijn van hoe goed het virus kon worden ingeperkt.