police-car
Regulatie

Man uit Las Vegas aangeklaagd voor nep-crypto-recuperatieoperatie

Een onderzoek van de Amerikaanse Homeland Security Investigations (HSI) taskforce naar een nep-crypto-recuperatieoperatie heeft geleid tot aanklachten tegen een man uit Las Vegas. Op 5 augustus meldde het Department of Homeland Security dat een onderzoek door de taskforce in New York had geleid tot aanklachten tegen Michael Lauchlan, die een oplichtersbedrijf voor crypto-activa recuperatie leidde.

Valse beloften en diefstal

Lauchlan’s bedrijf, Coin Dispute Network (CDN), beweerde diensten aan te bieden zoals blockchain-analyse, tracering en herstel van verloren cryptocurrency in ruil voor vergoedingen. In plaats van de beloofde activa te herstellen, hield Lauchlan echter de vergoedingen voor zichzelf en haalde hij in sommige gevallen extra Ethereum van klanten binnen met behulp van valse beloften en vervalste blockchain-traceringsrapporten.

Onderzoek en resultaten

Het HSI-team meldde dat meer dan 175 CDN-klanten werden geïnterviewd en dat niemand erin slaagde om cryptocurrency te herstellen met behulp van de dienst. Bovendien werd ongeveer $14.000/€12.800 aan cryptocurrency van CDN-gebruikers getraceerd naar de cryptobeurs CoinEx.

Deze zaak markeert de eerste keer dat een crypto recovery site offline is gehaald door het Openbaar Ministerie van Manhattan, aldus de HSI. Lauchlan, een inwoner van Las Vegas, is aangeklaagd in een strafrechtbank in Manhattan voor grootschalige diefstal en twee aanklachten van oplichting.

Reactie van HSI

De speciale agent van HSI New York, Ivan J. Arvelo, merkte op: “Michael Lauchlan zou misbruik hebben gemaakt van het gebrek aan ervaring van zijn klanten met de cryptocurrency-industrie en hen vervolgens duizenden dollars hebben afhandig gemaakt aan nepdiensten en gestolen activa.”

Wetshandhavers namen de CDN-website in juli 2023 in beslag na een jaarlang onderzoek en Lauchlan, die de naam Max Handler gebruikte, werd op 9 juli gearresteerd.

Lange geschiedenis van oplichting

De oplichting duurde minstens twee jaar, volgens berichten op Reddit van slachtoffers die de legitimiteit van CDN in twijfel trokken en verliezen meldden. In november 2022 plaatste de Amerikaanse Federal Trade Commission een waarschuwing over crypto recovery services na een toename van oplichting na de ineenstorting van FTX.

Ironisch genoeg lanceerde CDN in maart 2023 een database waarmee gebruikers online oplichting konden melden. In juli 2024 interviewde Cointelegraph verschillende echte white hat-hackers die crypto-activa probeerden terug te vorderen voor slachtoffers van verliezen.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13