A Cyberhacker
Hack

Meer dan $765.000 aan NFT’s gestolen na sim-swapaanval op Gutter Cat Gang

Via een SIM-swapaanval op het ‘Gutter Cat Gang’ NFT-project wist een aanvaller voor meer dan $765.000 (circa €697.000) te stelen.

Twitter-accounts gehackt

Het incident gebeurde naar verluidt gisteren, 7 juli rond 20:00 UTC. Meerdere leden van het NFT-project merkte dat er iets mis ging. Niet veel lader plaatste Gutter Mitch, de mede-oprichter van Gutter Cat Gang, een Tweet met de waarschuwing: “Ons Twitter-account is gecompromitteerd. Gebruik geen links.” Ook het account van de mede-oprichter ‘Gutter Ric’ werd gehackt.

Neppe Airdrops

De gehackte accounts werden vervolgens ingezet om scamlinks te delen naar neppe airdrops voor ‘limited edition Gutter Cat Gang NFT-sneakers’. Wanneer gebruikers eenmaal op de link klikte werden hun hot wallets leeggemaakt.

Om de fictieve links er legitiemer uit te laten zien en hiervoor in potentie meer slachtoffers te maken, bevatten de Tweets recente Gutter Cat Gang-branding en afbeeldingen van de fygitale sneaker-drop van het project in samenwerking met Puma en NBA/Charlotte Hornets-ster LaMelo Ball.

Vraagtekens bij cyberbeveiligingspraktijken

Er zijn door meerdere mensen na de hack vraagtekens gezet bij de cyberbeveiligingspraktijken van het team. Dit vanwege het toenemende aantal hacks in de afgelopen periode, waaronder ook steeds vaker sim-swaps.

Het team bleek een SMS 2FA te hebben ingesteld op hun Twitter-account. Dit houdt in dat bij elke login een sms gestuurd wordt naar een vooraf ingesteld telefoonnummer met een code die ingevuld moet worden om in te kunnen loggen. Deze vorm van 2FA (2 factor-authentication) blijkt in de praktijk echter niet de veiligste optie te zijn.

Enkele slachtoffers zijn hierdoor echter veel verloren. Zo verloor 1 iemand een Bored Ape Yacht Club NFT, met een huidige waarde van bijna $66.000 of €60.000, terwijl iemand anders maar liefst $700.000 verloor.

Er wordt inmiddels met Twitter samengewerkt om de toegang tot de accounts weer volledig te herstellen. Ook is een onderzoek gestart naar hoe dit allemaal zomaar kon gebeuren.

Het team heeft nog geen potentieel herstelfonds beschikbaar gesteld om de slachtoffers te compenseren. Dit zou echter nog kunnen veranderen.

Hack nieuws

26-jarige Nederlander gearresteerd voor witwassen: $12,2 miljoen aan crypto in beslag genomen
Voormalig FTX-bestuurder moet miljoenenvilla op de Bahama’s inleveren
Enorm verlies door adresvergiftiging
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC