Meta
Hack

Meta ontkent beschuldigingen over crypto-oplichting op Facebook

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft stellig ontkend dat meer dan de helft van de crypto-gerelateerde advertenties op zijn platform frauduleus zou zijn.

Het bedrijf reageert hiermee op de beweringen van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), die in een recente rechtszaak stelde dat 58% van de door hen beoordeelde crypto-advertenties op Facebook oplichting zou betreffen.

Gegevens blijken verouderd

Volgens een woordvoerder van Meta zijn de gegevens waarop de ACCC zich baseert, verouderd en afkomstig van een kleine, beperkte dataset uit 2018. Meta benadrukt dat sindsdien aanzienlijke maatregelen zijn genomen om oplichting tegen te gaan. De woordvoerder stelde bovendien dat andere methoden, zoals telefoonfraude, nog steeds vaker worden gebruikt door oplichters dan advertenties op sociale media.

“De beweringen van de ACCC zijn gebaseerd op een oude interne studie en geven geen nauwkeurig beeld van de huidige situatie op ons platform,” aldus de woordvoerder van Meta. Het bedrijf verdedigt zich tegen de beschuldigingen en zal in de rechtbank reageren op de claims.

Meta erkent dat oplichters voortdurend hun methoden aanpassen om aan opsporing te ontkomen, maar benadrukt dat het bedrijf hard werkt om oplichting op zijn platform te voorkomen. Zo maakt Meta gebruik van handmatige controles, geautomatiseerde technologie en machine learning om verdachte inhoud en accounts te identificeren en te verwijderen.

Veel nepaccounts worden ook al wel verwijderd

In het eerste kwartaal van 2024 heeft Meta naar eigen zeggen 631 miljoen nepaccounts en 436 miljoen stuks spamcontent van Facebook verwijderd, waarbij het overgrote deel werd onderschept voordat gebruikers een melding konden maken.

Ondanks de inspanningen van Meta hebben verschillende beroemdheden juridische stappen ondernomen tegen het bedrijf vanwege de vermeende inactiviteit rondom oplichtingsadvertenties waarin hun gelijkenis wordt gebruikt. De Australische miljardair Andrew Forrest diende in juni 2022 een rechtszaak in tegen Meta, waarin hij stelt dat de advertentie-interface van Facebook oplichters helpt bij het creëren van frauduleuze advertenties. Ook Deense en Japanse beroemdheden hebben soortgelijke juridische stappen ondernomen nadat hun afbeeldingen zonder toestemming in crypto-gerelateerde advertenties op Facebook werden gebruikt.

Meta blijft echter volhouden dat het voortdurend stappen onderneemt om zijn platform veiliger te maken en gebruikers te beschermen tegen oplichting.

Hack nieuws

Ilya “Dutch” Lichtenstein veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor Bitfinex-hack van 2016
Bedenker Bitcoin-mixer gaat 12 jaar de bak in
Man veroordeeld tot vijf jaar cel in VS voor diefstal van 120.000 Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Crypto whales kopen massaal XRP: Dit is waarom
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk