Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Een recent onderzoekspaper van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, een tak van de Amerikaanse centrale bank, suggereert dat overheden Bitcoin zwaarder moeten belasten of verbieden om te overleven. Zonder die maatregelen is het volgens dit onderzoek onmogelijk voor overheden met grote begrotingstekorten te blijven werken.
Waarom? Omdat mensen anders gewoon naar Bitcoin of andere vormen van schaarste vluchten.
In feite schrijft de Minneapolis Federal Reserve dat assets als Bitcoin een disciplinerende werking op de overheid hebben. Ze dwingen de overheid om hun tekorten te beperken, omdat mensen anders naar de schaarste van Bitcoin vluchten.
Wie is er immers nog geïnteresseerd in het opkopen van overheidsschulden als je weet dat de onderliggende munt een toekomst van inflatie te wachten staat?
Bitcoin introduceert volgens de onderzoekers een “valstrik” voor de overheid. Waarbij ze gedwongen zijn om hun budgetten in balans te brengen, omdat ze anders tegen problemen aanlopen.
“Een juridisch verbod op Bitcoin kan de unieke implementatie van permanente tekorten herstellen, en ook een belasting op Bitcoin kan dat voor elkaar krijgen”, aldus de Federal Reserve Bank of Minneapolis.
Het opvallende is dat de Minneapolis Federal Reserve niet de eerste is met deze boodschap. Eerder kwam de Europese Centrale Bank tot een vergelijkbare conclusie.
Zij claimen echter dat Bitcoin voor verarming zorgt bij mensen die niet in de digitale munt investeren. Om die reden bestempelden zij Bitcoin ook als een slechte ontwikkeling.
Het grappige is natuurlijk dat ze in principe zelf verantwoordelijk zijn voor de creatie van Bitcoin. Als centrale banken er een ander beleid op nahielden en niet de inflatie veroorzaakten die we momenteel zien, dan zou Bitcoin niet relevant zijn.
In zijn boek The Bitcoin Standard geeft auteur Saifedean Ammous aan dat prudent monetair beleid van centrale banken en overheden de grootste potentiële bedreiging voor Bitcoin vormt. Als geld een eerlijke prijs heeft, als de rentes op natuurlijke wijze tot stand komen, dan zou er geen plaats zijn voor Bitcoin in het financiële systeem.
Bitcoin is in feite uit noodzaak geboren, omdat we overheden en centrale banken niet kunnen vertrouwen als het aankomt op het aanleveren van een betrouwbaar spaarmiddel, een betrouwbare vorm van geld.
Analisten zijn optimistisch over de toekomst van Bitcoin. Adrian Zduńczyk voorspelt een prijs van boven $225.000 in 2025. Lees meer!
Volgens VanEck kan Donald Trump zonder hulp van het Congress een strategische Bitcoin-reserve in het leven roepen.
Bitcoin maakt een herstel door na een scherpe daling. Ontdek waarom een analist voorspelt dat de koers kan stijgen naar $178.000.
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
XRP koers bereikt $2,52 na RLUSD-lancering. Analist voorspelt uitbraak naar $5 dankzij Bollinger Bands en bullish flagpatroon.