Ripple, xrp
Ripple

Newsbit weekoverzicht: Ripple

In een turbulente week voor de crypto-markt kwam Ripple vaker dan eens in het nieuws. Ondanks een flinke prijsdaling op woensdag gaat het Amerikaanse bedrijf door met het uitbreiden van haar bereik. Hieronder vind je het belangrijkste Ripple-nieuws van deze week op een rijtje.


Bank of America test Ripple-technologie

Vorige week vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat Bank of America (BoA) Ripple-betaalsystemen aan het testen is. In een presentatie die werd gegeven door een vertegenwoordiger van Ripple, stond de bank als klant aangegeven. In een reactie wilde een woordvoerder dit niet ontkennen of bevestigen. Het is opvallend dat de Amerikaanse bankgigant experimenteert met nieuwe betaalsystemen: eerder vertelde BoA technologie-expert Cathy Bessant dat ze niet veel zag in ‘distributed ledger’-technologie. Ze verklaarde toen dat dit soort systemen geen meerwaarde hebben voor de financiële sector.

Het is nog niet duidelijk of BoA ook XRP-betalingen test. Hoe dan ook lijkt het een stap in de goede richting voor de conservatief ingestelde bank. Tot Bank of America zelf met een verklaring komt blijft het nog afwachten wat de experimenten precies inhouden.


73% minder XRP verkocht in Q3

In de kwartaalcijfers maakte Ripple Inc. bekend dat het bedrijf in het derde kwartaal van 2019 een stuk minder XRP verkocht dan in de periode ervoor. In het tweede kwart verkocht het nog ruim $250 miljoen aan tokens: in Q3 bleef de waarde steken op $66 miljoen. Dit betekent een daling van 73%. Ripple verklaart dat het echter geen reden tot zorgen is: zij zagen de lagere verkoop aankomen, vooral door de dalende prijs gedurende het derde kwartaal van 2019.

Terwijl de BTC-prijs in het eerste halfjaar van 2019 ruim verdriedubbelde, bleef de koers van XRP achterwege. Begin dit jaar was de waarde zo’n $0,36 per token, en de prijs bereikte halverwege juni haar jaarlijkse hoogtepunt met $0,50. Sindsdien is het voor XRP, net als voor de rest van de crypto-markt, een moeizame periode geweest. Hierdoor viel de verkoop van XRP dus tegen. Momenteel verhandelt XRP voor een prijs van $0,285.


XRP meer gebruikt in Mexico en VS

Maandag kwam er positiever nieuws voor XRP-investeerders: volgens belegger TplusZero neemt het gebruik van Ripple’s token voor zogenaamde ‘remittance’-transacties toe. Remittances zijn geldtransacties die (vaak tussen familieleden) over de grens worden verstuurd. In de VS werken miljoenen mensen met familie in Mexico. Omdat zij vaak voor een groot deel van de familie geld verdienen, sturen ze een gedeelte van hun salaris terug naar hun thuisland. Zo ontstaan geldstromen tussen de twee landen die aan beide kanten de economische groei ondersteunen.

Momenteel is het vaak nog duur en ingewikkeld om geld over landsgrenzen te verzenden. Mensen hebben te maken met hoge fees, lange wachttijden, en de kans dat een transactie mislukt. XRP’s ODL-product (voorheen xRapid) is gemaakt om deze drie problemen te verhelpen. Banco Santander is een van de Ripple-partners die XRP-transacties aanbiedt voor klanten in Amerika. Mexicanen in de VS kunnen met deze service razendsnel en vrijwel gratis geld sturen naar familie in Mexico. In de tweet van TplusZero valt te lezen dat het dagelijks XRP-volume tussen de twee landen op 18 oktober $1,25 miljoen was: een record.


Ripple onthult kantoor in Washington

Dinsdag kwam Brad Garlinghouse met groot nieuws op Ripple’s website. De CEO maakte in een bericht bekend dat het Californiaanse bedrijf een nieuw kantoor gaat openen in Washington DC. In de hoofdstad van de VS wil het bedrijf meer gaan communiceren met beleidsmakers en politici. Vanaf het begin van het Ripple-project is het bedrijf al volop in gesprek met instanties en overheden. Met het nieuwe kantoor wil het een leidende rol gaan nemen in het gesprek met autoriteiten. Volgens Ripple’s CEO is het van cruciaal belang dat overheden worden ‘onderwezen’ over de mogelijkheden van blockchain en crypto.

Behalve een nieuw kantoor werden ook een drietal nieuwe werknemers bekendgemaakt. Voormalig overheidsadviseur Craig Phillips zal in Ripple’s Raad van Bestuur plaatsnemen. Susan Friedman, die tot voor kort adviseur was bij de Amerikaanse Commodities Futures and Trade Commission (CFTC) gaat advies geven op gebied van regelgeving. De derde nieuwkomer is Ron Hammond, die eveneens uit de politiek komt. Hij zal gaan werken als manager van overheidsrelaties.


Tim Draper voorziet flinke XRP-prijsstijging

Woensdag berichtte Newsbit over een online post van investeerder en miljardair Tim Draper. Deze Amerikaan stortte zich in 2014 al in de crypto-wereld toen hij 30.000 BTC kocht van de overheid. Nog altijd is heeft een grote hoeveelheid Bitcoins en is hij actief binnen de online crypto-community. Draper antwoordde op het forum Quora op een vraag van een gebruiker. In zijn respons liet hij weten dat XRP volgens hem nog veel goed te maken heeft qua prijsstijging. Hij beschrijft hoe Bitcoin dit jaar een gigantische prijstoename zag, terwijl de prijs van XRP grotendeels achterbleef.

De investeerder wijst op het feit dat Ripple constant nieuwe klanten werft en de betaalsystemen steeds meer gebruikt worden. Het is volgens hem dan ook onlogisch dat dit nauwelijks terug te zien is in het koersverloop gedurende 2019. Draper verwacht daarom de koers in 2020 hard zou kunnen stijgen. Volgens hem is het ook hoopvol dat veel crypto-analisten het sentiment in de markt zien draaien. “De crypto-winter loopt op z’n eind”, zo schrijft hij in de Quora-post. Genoeg positieve tekenen voor een goed jaar voor XRP-investeerders, zo vindt de Amerikaan.