Blockchain

Nieuwe blockchain-oplossing om klimaatemissies mee te volgen onthult door KPMG

Het internationale accountantskantoor KPMG heeft een nieuwe blockchain-oplossing onthuld. De blockchain-oplossing met de naam ‘Climate Accounting Infrastructure’ (of CAI afgekort) helpt organisaties bij het meten, rapporteren én compenseren van hun uitstoot van broeikasgassen.


Waarom de blockchain?

KPMG zet de blockchain-technologie hierbij in om milieu gegevens veilig op te slaan in een financieel systeem. Dit kan dan worden gebruikt als onderdeel van de klimaatrisicobeoordelingen en voor de activawaarderingen van bedrijven. Deze gegevens helpen bedrijven vervolgens bij het behalen van hun milieudoelstellingen.

De blockchain-oplossing van KPMG integreert de al bestaande systemen binnen een organisatie, inclusief Internet of Things (IoT)-sensoren en externe gegevensbronnen. Hierdoor wordt een verifieerbaar spoor van emissies en compensaties vastgesteld die op de blockchain geregistreerd zijn.


Ontwikkeld in samenwerking

De oplossing is naar verluidt ontwikkeld in samenwerking met de gegevensleverancier & trackingproviders Context Labs en Prescriptive Data. Ook heeft de blockchain-onderneming Allinfra een bijdrage geleverd aan de oplossing.

De emissiegegevens op de blockchain zullen worden verrijkt door Context Labs. Zo zullen deze gegevens worden aangevuld met een milieucontext. Hierdoor kan milieu-, operationele- en financiële informatie naar verluidt beter worden vastgelegd en worden gecertifieerd.


Verkleinen voetprint organisatie

Het gebruik van de blockchain-technologie verbeterd tevens de transparantie van de data. Ook zorgt de blockchain ervoor dat de data op een betrouwbare manier openbaar kan worden gemaakt, waardoor kan worden voldaan aan de verwachtingen van de diverse belanghebbenden. Ook kan hierdoor makkelijker worden voldaan aan eventuele toekomstige regelgevingen. Bedrijven die hier gebruik van maken zijn dan ook beter voorbereid op de toekomst.

Het verkleinen van de voetprint van de organisatie wordt als steeds belangrijker gezien. Dit komt omdat beleggers zich steeds meer focussen tot niet alleen financiële factoren, maar nu ook steeds vaker kijken naar de milieu-impact van het bedrijf waar zij wellicht in willen investeren. Het verkleinen van de voetprint van een organisatie wordt hiermee steeds belangrijker.


Realtime gegevens en analyses

De milieu gegevens die op de blockchain-oplossing weergegeven worden, zullen in realtime worden bijgewerkt. Dit houdt in dat de cijfers altijd up-to-date zullen worden gehouden, ongeacht het tijdstip dat ze bekeken worden. Hierdoor kunnen geavanceerde analyses worden uitgevoerd op deze gegevens, waardoor bijvoorbeeld bedrijfsactiviteiten en financiële prestaties van een bedrijf gemodelleerd kunnen worden.

KPMG is erg positief over de ontwikkeling. Eerder dit jaar voorspelde het bedrijf namelijk dat de blockchain-technologie in combinatie met Internet of Things (IoT) de ontwikkeling van klimaat-oplossingen over de hele wereld zou gaan leiden. Met de lancering van dit product zou dit een eerste goede stap in die richting kunnen zijn. Het is op dit moment nog onbekend wat de impact van dit platform zal gaan zijn op dergelijke ontwikkelingen.