green shipping
Blockchain

Nieuwe fase in groene scheepvaart: Betaling van groene premie voor biobrandstof

Wereldwijd nemen verladers steeds vaker hun verantwoordelijkheid op zich om het milieu te beschermen. In dit licht zijn prominente bedrijven begonnen met het betalen van een ‘groene premie’ voor het gebruik van biobrandstoffen. Deze stap, die dient als compensatie voor de reductie van broeikasgassen, markeert een significante verschuiving naar duurzamere scheepvaartpraktijken.

Verbeteren van traceerbaarheid en verifieerbaarheid

In een poging om de traceerbaarheid en verifieerbaarheid van deze groene initiatieven te verbeteren, heeft COSCO de handen ineengeslagen met GSBN, een neutrale autoriteit in de scheepvaartindustrie opgericht in 2021. Samen lanceren zij het op blockchain gebaseerde product Hi ECO, gericht op het verhogen van de transparantie binnen de sector.

Een mijlpaal in dit initiatief was de uitreiking van het eerste groene verzendcertificaat door COSCO aan Volvo’s hoofdkantoor in Azië-Pacific, in december 203. Dit certificaat erkent het gebruik van het Hi ECO-product, wat de inzet van Volvo voor duurzaamheid benadrukt.

Aankoop biobrandstof koppelen aan uitgifte groene certificaten

GSBN maakt gebruik van haar blockchain-netwerk om de aankoop van biobrandstoffen direct te koppelen aan de uitgifte van groene certificaten. Deze technologie zorgt ervoor dat elk certificaat correspondeert met een werkelijke aankoop van biobrandstof, waardoor vertrouwen in de markt wordt opgebouwd en de geloofwaardigheid van milieuclaims wordt versterkt.

De samenwerking tussen COSCO en GSBN beoogt het gehele inkoopproces voor biobrandstoffen, van oorsprong tot consumptie, vast te leggen op de GSBN-blockchain. Dit zou leiden tot een ononderbroken beheersketen voor biobrandstoffen, waardoor de integriteit van gerelateerde milieuclaims behouden blijft.

Belangrijke stap naar verificatie groene claims is gezet

Bertrand Chen, CEO van GSBN, benadrukt het belang van toegang tot betrouwbare gegevens voor het meten van de impact van koolstofreductie. “De succesvolle afronding van deze pilot met COSCO is een belangrijke stap naar de verificatie van groene claims, wat de basis legt voor een duurzame groei van groene scheepvaart,” aldus Chen.

Tang Wei, van COSCO Shipping, voegt hieraan toe dat het Hi ECO-certificaat niet alleen hun inzet voor emissiereductie bevestigt, maar ook blijk geeft van hun toewijding aan het bieden van waarde aan klanten door middel van groene scheepvaart. “Deze innovatieve oplossing is verzekerd van eerlijkheid en billijkheid door GSBN, dat optreedt als een neutrale tussenpersoon, en biedt onze klanten de garantie van onveranderlijkheid en traceerbaarheid via het blockchain-platform,” stelt Wei.

Deze samenwerking tussen COSCO en GSBN markeert een belangrijk moment in de transitie naar een koolstofarmer klimaat en zet de toon voor de toekomst van duurzame scheepvaart.

Blockchain nieuws

Traditionele banken omarmen massaal blockchain-technologie
Arkansas Staatshuis keurt wetsvoorstellen goed om crypto-mining te beperken
Zweedse cryptominers zijn meer dan €84 miljoen aan belasting verschuldigd na ontduiking
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving