Nigeria
Regulatie

Nigeria versterkt de naira onder Tinubu’s beleid: grote uitdagingen blijven ondanks hervormingen

De munt hervormingen onder leiding van de Nigeriaanse president Bola Tinubu hebben de naira binnen korte tijd tot een van de meest concurrerende valuta van de afgelopen 20 jaar gemaakt, volgens Indermit Gill, hoofdeconoom van de Wereldbank. Tijdens de Nigerian Economic Summit benadrukte Gill dat het besluit om de naira te laten zweven en brandstofsubsidies te schrappen, cruciaal was om een financiële ineenstorting van het land te voorkomen.

De hervormingen van de wisselkoers bieden volgens Gill een grote kans voor de particuliere sector, maar de devaluatie van de naira heeft ook geleid tot een toename van de armoede en prijsstijgingen, waardoor zorgen over mogelijke maatschappelijke onrust toenemen.

Hervormingen voorkomen fiscale crisis maar leiden tot nieuwe uitdagingen

Vóór de hervormingen was de officiële wisselkoers van de naira lager dan NGN500 per dollar, terwijl de parallelle marktkoers rond NGN900 lag. Dit grote verschil drukte zwaar op de economie. Sinds de devaluatie is de naira blijven dalen ten opzichte van andere valuta’s, ondanks overheidsmaatregelen tegen illegale valuta handelaren en cryptobeurzen. Dit heeft de naira een van de slechtst presterende valuta wereldwijd gemaakt.

‘Nigeria moet hervormingskoers volhouden voor langdurige economische groei’

Ondanks de nadelige gevolgen adviseerde Gill om de huidige koers aan te houden en benadrukte hij dat deze hervormingen essentieel zijn voor de lange termijn. “Nigeria moet deze koers minstens 10 tot 15 jaar blijven volgen om de economie fundamenteel te transformeren,” aldus Gill. Hij drong er ook op aan om kwetsbare burgers beter te beschermen door directe betalingen aan arme huishoudens te verhogen en sociale vangnetten in te voeren, gefinancierd met de miljarden die worden bespaard door het schrappen van de brandstofsubsidies.

Alhoewel Tinubu’s hervormingen Nigeria op een cruciaal economisch keerpunt hebben gebracht, blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan, vooral met betrekking tot sociale ongelijkheid en de toenemende armoede.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
SEC tekent op het laatste moment beroep aan in rechtszaak tegen Ripple
Kamala Harris’ kansen dalen na kritisch interview op Fox News
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk