nvidia
Beurs, Tech

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd

Het grote Nvidia pakte gisteren zijn grootste verlies in één dag op de beurs. In totaal ging er voor 280 miljard dollar aan market cap in rook op. Dit gebeurde onder andere nadat het Amerikaanse Department of Justice een antitrust-dagvaarding uitdeelde aan het bedrijf.

Wat is een antitrust-dagvaarding?

Antitrust wetten zijn wetten en regels die door overheden worden ingevoerd om concurrentie in markten te bevorderen en monopolistisch gedrag te voorkomen. Precies dat laatste is waar zich men bij Nvidia zorgen over maakt.

De Amerikaanse overheid zou op jacht zijn om overtredingen van de antitrust wetten te vinden bij Nvidia. Ze maken zich in Amerika zorgen dat Nvidia het moeilijk maakt voor bedrijven om over te stappen op andere AI en computerchips.

Het bedrijf zou zelfs kopers bestraft hebben die niet exclusief de AI-diensten van Nvidia gebruiken, zo weet Bloomberg te melden.

Als onderdeel van het onderzoek naar Nvidia zijn nu meerdere techbedrijven gecontact, waaronder Microsoft, het bedrijf dat het meeste afneemt bij Nvidia.

Jensen Huang, CEO van Nvidia, zei dat hij voorrang geeft aan klanten die Nvidia-producten gebruiken in kant-en-klare datacenters. Volgens hem is dat echter bedoeld om voorraden te voorkomen en de installatie van de technologie van zijn bedrijf te versnellen.

Veel groter dan de rest

Nvidia werd opgericht in 1993 en is eigenlijk pas in de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste fabrikant op het gebied van computerchips die je kunt inzetten voor AI-processen. Of beter gezegd: de opkomst van kunstmatige intelligentie maakt dat er plotseling veel meer interesse is in de chips van Nvidia.

Maar dat neemt niet weg dat Nvidia de laatste jaren stappen heeft gezet, want het is niet altijd marktleider geweest. Het succes van Nvidia in het faciliteren van AI-specifieke infrastructuur zorgt er vooral voor dat het bedrijf veel beter presteert dan de concurrerende chipmakers.

Op het moment van schrijven heeft Nvidia een market cap van 2,65 biljoen dollar en is daarmee 30x groter dan de voormalige marktleider Intel en 12x groter dan rivaal Advanced Micro Devices (ADM).

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt