aanklagen
Regulatie

OneCoin-oprichter krijgt 20 jaar cel en boete van 300 miljoen dollar

Karl Sebastian Greenwood, de oprichter van de fraudemunt OneCoin, een gevangenisstraf van 20 jaar gekregen. OneCoin werd in de markt gezet als een legitiem alternatief voor Bitcoin en het team slaagde erin om miljoenen investeerders voor een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar op te lichten. Uiteindelijk bleek OneCoin een piramidespel te zijn dat vanaf de start waardeloos was.

200 miljoen dollar in commissies

OneCoin-oprichter Greenwood slaagde erin om een zogenoemde multi-level marketingstructuur te bouwen; waarbij bestaande leden een commissie kregen voor het aanmelden van nieuwe leden. Greenwood zelf zat natuurlijk helemaal bovenin die piramide en wist daarmee 200 miljoen dollar in commissies in twee jaar tijd te verdienen.

In december 2022 bekende Greenwood schuld voor kabelfraude en het witwassen van geld. OneCoin had geen blockchain, waardoor er helemaal geen tokens bestonden en alleen maar neppe waarderingen die met de tijd bleven stijgen.

Het waren vooral de verkoopskills van Greenwood die veel mensen overtuigden dat OneCoin het nieuwe Bitcoin was. Helaas voor een hele grote groep mensen bleek dat achteraf natuurlijk helemaal niet waar te zijn.

Er is maar één Bitcoin en die versie van Bitcoin staat nog steeds aan de top van de markt.

3,5 miljoen mensen

In totaal wist het team van OneCoin 3,5 miljoen mensen op te lichten, waarmee het één van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis is. Tussen het vierde kwartaal van 2014 en het vierde kwartaal van 2016 genereerde OneCoin 4,037 miljard dollar in omzet en 2,735 miljard dollar aan winsten.

Ondertussen leefde Greenwood over de rug van die 3,5 miljoen mensen een gigantisch luxe leventje. Hij droeg desinger-kleding, dure horloges, kocht overal vastgoed en had de beschikking over een luxe yacht.

Verder had het team van OneCoin de beschikking over een privé-vliegtuig waarmee zij overal naartoe konden vliegen. De fondsen van investeerders betaalden ook voor het verblijf van het OneCoin team in vijfsterren-resorts, dure villa’s aan het strand en andere exotische locaties.

Inmiddels is het feestje dus voorbij en gaat Greenwood de gevangenis in.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Binance Baas Changpeng Zhao Vraagt Rechtbank om SEC-rechtszaak te Verwerpen
Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen