Blockchain

Opera integreert .Crypto-domeinentensie

De internetbrowser Opera stelt gebruikers door middel van een update in staat om gedecentraliseerde webpagina’s te bekijken. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met ‘Unstoppable Domains’, een technologiebedrijf die door Tim Draper wordt ondersteund.


Samenwerking

Door de samenwerking integreert Opera nu de .crypto-domeinextensie van Unstoppable Domain. Alle gebruikers van de webbrowser kunnen hierdoor op gedecentraliseerde websites komen en betalingen in cryptocurrency uitvoeren.


Meer controle eigenaren

Blockchain-domeinen worden opgeslagen door de eigenaar van het domein in plaats van door de bedrijven die de domeinen registreren. Hierdoor krijgen eigenaren meer controle over hun domeinen. Wanneer een domein wordt opgeslagen, gebeurt dit op peer-to-peer (P2P)-netwerken. Normaliter gebeurt dit op basis van cloudservices. Het gevolg hiervan is dat transacties kunnen worden uitgevoerd zonder dat hier een tussenpersoon voor nodig is.

Ook heeft Unstoppable Domains aangegeven dat de ontwikkeling van dergelijke netwerken de snelheid van internetverbindingen in de toekomst zal beïnvloeden. Zo is een gedistribueerd netwerk in de loop der tijd veel robuuster dan een regulier netwerk. Hierdoor zal een betere uptime kunnen worden gegarandeerd en wordt her risico op incidenten door bijvoorbeeld DDoS-aanvallen beperkt.


Rechtsgebieden met censuur

Toch zijn er nog enkele verbeterpunten in bijvoorbeeld rechtsgebieden waar censuur plaatsvindt. Zo wordt volgens Unstoppable Domains momenteel te weinig gedaan om gebruikers in deze rechtsgebieden te helpen met censuur, bewaking en anonimisering.

“Gedecentraliseerde websites lossen het vermogen van een gebruiker op om te publiceren. Hiermee focust het zich naar de publicatiekant in plaats van de weergavekant. Het is momenteel onmogelijk om bij een traditionele domeinregistreerder te publiceren als u zich in een rechtsgebied bevindt die vrijheid van meningsuiting beperkt, zoals wel zou kunnen met een gedecentraliseerde websitetool. Het gaat hiermee om de publicatie en niet perse om de bezichtiging”, aldus Unstoppable Domains.

“Net als bij het huidige internet, zouden gebruikers VPN’s of een vergelijkbare tool moeten gebruiken als ze met dit soort problemen worden geconfronteerd. Gedecentraliseerde websites lossen het vermogen van een gebruiker op om te publiceren – het is aan de publicatiekant in plaats van aan de weergavekant. Op dit moment kunt u niet publiceren met een traditionele domeinregistreerder als u zich op een plek bevindt die de vrijheid van meningsuiting beperkt. Terwijl u met gedecentraliseerde websitetools zou kunnen. Het gaat dus om de publicatie en niet om de bezichtiging. “


Webbrowser Opera

Opera maakt deze maand een aantal grote stappen wanneer gekeken wordt naar cryptocurrency-integraties. Zo maakte de ontwikkelaars van de webbrowser het eerder in maart al mogelijk om betalingen uit te voeren via Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Wil jij hier meer over weten? Lees dan dit artikel.