Exchange

Oprichter BitMEX en ex-CTO op borgtocht van ruim €4,2 miljoen

De mede-oprichter van Bitmex én de voormalig Chief Technical Officer (CTO) heeft een ongedekte obligatie ondertekend voor hun vrijlating uit hechtenis. De borgtocht kostte naar verluidt circa $5 miljoen (€4.24 miljoen). Hierdoor mogen zij echter wel in vrijheid hun gerechtelijke procedures afwachten.


Eerder al gearresteerd

Eerder werden beide mannen al gearresteerd wegens meerdere beschuldigingen. Zo zou de cryptoderivaten-exchange de regels omtrent witwassen van geld die in Amerika gelden volledig genegeerd hebben. Hiernaast zouden ze niet-geregistreerde derivaten hebben aangeboden.

Alhoewel alle mede-oprichters en meerdere collega’s van Reed dezelfde beschuldigingen ontvangen hebben, werden zij niet gearresteerd. Zij blijven hierdoor op vrije voeten totdat de gerechtelijke procedure gestart wordt.

Volgens de gerechtelijke documenten, die op 1 oktober goedgekeurd zijn, zal Reed’s borgsom van $5 miljoen (€4.24 miljoen) worden afgestaan aan de rechtbank wanneer hij niet voor de rechtbank verschijnt of als hij zich niet overgeeft om enige straf uit te zitten die de rechtbank kan opleggen.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst van de beklaagde heeft Reed $500.000 (ruim €423.000) in contanten bij de rechtbank gestort.


Heftige beschuldigingen

Reeds, Hayes, Delo en Dwyer zijn beschuldigd van het exploiteren van een off-shore cryptocurrency-exchange. Hiernaast zouden ze opzettelijk een basaal antiwitwas-beleid hebben geïmplementeerd en gehandhaafd. Hierdoor zou BitMEX naar verluidt kunnen opereren als een platform in de schaduw van de financiële markten. Tot op heden is dat, want nu wordt er een gerechtelijk proces tegen hun gestart. Hiernaast worden ook diverse BitMEX gelieerde ondernemingen onder het vergrootglas gelegd.


Niet langer in leidinggevende posities

Vanwege de heftige beschuldigingen en het gerechtelijke proces dat tegen de heren wordt gespannen, maakte de 100x Group, het moederbedrijf achter de exchange, bekend dat de betreffende personen waar het om gaan zich niet meer in een leidinggevende functie bevinden. Het bedrijf heeft inmiddels gepaste vervangers gevonden voor de 3 leidinggevenden waar het in dit geval om gaan.

Door deze ontwikkelingen bij BitMEX, heeft het bedrijf een enorme lading kritiek over zich heen gekregen. De acties van het bedrijf hebben namelijk de reputatie van de gehele industrie geschaad. Het binnenhalen van potentiële (toekomstige) investeringen kan hierdoor lastiger worden gemaakt. Ook kan mogelijk de houding van regelgevers ten opzichte van de sector verharden, wat nadelig is voor de hele industrie. Aangezien het gerechtelijke proces tegen de gearresteerde heren nog moet starten, is het op dit moment nog onbekend wat de opgelegde straf zal worden. Verwacht wordt echter dat dit geen lichte straf zal worden, maar dit is op dit moment slechts speculatie.