Populaire memecoins zoals PEPE diep in de min: gemiddeld 63% verlies
Memecoins staan gemiddeld 63% lager dan hun pieken, wat de risico’s van deze tokens benadrukt na een korte hypeperiode.
PEPE is de volgende memecoin die erin slaagde om in recordtempo het internet te veroveren. De munt lanceerde in april 2023 en heeft op het moment van schrijven al een market cap van 1,1 miljard dollar weten te verzamelen. Daarmee staat het nog redelijk ver van Dogecoin ($10,7 miljard) en Shiba Inu ($5,6 miljard) vandaan, maar het begin is zeker hoopgevend voor Pepe Coin.
Het project zelf omschrijft zich op Twitter als “de meest meme-bare memecoin die er bestaat” en roept verder dat “honden hun beste tijd gehad hebben.” De munt is gebaseerd op de Pepe the Frog meme die in 2005 ontwikkeld is door Matt Furie.
Pepe the Frog is een meme die vooral populair is binnen meer rechtse gemeenschappen. Grappig feit is dat de munt lanceerde met een maximaal aantal van 420 miljoen tokens, waarmee het refereert naar het tijdstip 4:20u en de datum 20 april, wat verwijst naar het nuttigen van cannabis en cannabiscultuur.
Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratisDe lancering van de munt ging in eerste instantie niet gepaard met een hoop enthousiasme en bombarie. Het eerste wapenfeit van PEPE stamt van 15 april. Op die datum kocht een investeerder voor 0,125 Ethereum (ongeveer 250 dollar) 5,9 biljoen Pepe Coins. Vier dagen later op 19 april waren die tokens plotseling 1,8 miljoen dollar waard.
Dat was het moment waarop de aandacht voor het project in recordtempo begon te stijgen. De investeerder in kwestie kreeg het zo in ieder geval voor elkaar om zijn investering 4.500 keer over de kop te laten gaan in 4 dagen tijd. Voor de gemiddelde investeerder is dat natuurlijk de droom.
Rendementen van 450.000 procent zorgen ervoor dat mensen gaan dromen en dat heeft natuurlijk bijgedragen aan de verdere koersexplosie van Pepe Coin. Zodra deze berichten in het nieuws kwamen zagen tienduizenden investeerders hun kans schoon.
Het is echter belangrijk om je te beseffen dat PEPE een memecoin is en dat de waarde in feite nergens op gebaseerd is. Iedereen springt op de trein in de hoop dat ze na een flinke stijging hun met Pepe Coin gevulde tassen weer kunnen dumpen. Tot nu toe slaagden veel mensen daarin, maar er komt natuurlijk een moment dat het misgaat.
Vergeet ook niet dat de liquiditeit in een munt als PEPE redelijk laag is, waardoor het zomaar kan zijn dat het lastig is om je tokens te verkopen tegen de hogere koersen. Zodra de kopers wegvallen en iedereen wil verkopen, kan het feestje ineens heel snel voorbij zijn.
Aan de andere kant hebben munten als Dogecoin en Shiba Inu bewezen dat memecoins wel degelijk een zekere staying power met zich meedragen. Dogecoin loopt al vanaf 2013 mee en blijft geduldigde investeerders belonen met winsten. Ook dat kan plotseling voorbij zijn, maar tot op heden blijft de achtbaan draaien.
Er zijn ook mensen die beweren dat Pepe Coin al sinds maart 2016 bestaat. Destijds lanceerde er onder dezelfde naam een project met een eigen blockchain. Een kleine maand later in april 2016 besloot het project om zijn ticker te veranderen van $PEPE naar $MEME en werd de token op de crypto exchange Bittrex genoteerd.
De verandering van de ticker was een eis van Bittrex voor het noteren van de token, omdat de naam PEPE geassocieerd wordt met bepaalde rechtse politieke stromingen. In augustus 2017 lanceerde er met KEKDAQ ook nog eens een decentraal beursplatform op de Pepe Memetic blockchain.
Nu zijn we inmiddels bijna zes jaar verder en lanceerde de token als een ERC-20 token op de blockchain van Ethereum. Het lijkt op dit moment nog de vraag wat er precies gaat gebeuren met de oude tokens. Sommigen beweren dat die ook nog een rol zullen spelen op Ethereum. Voor nu lijkt dat echter niet het geval.
Wat we hier vooral uit kunnen concluderen is dat de lancering en geschiedenis van Pepe Coin een rommeltje was. Ergens past dat ook wel bij een memecoin. De geschiedenis en ook de koers van dit soort munten zitten vol met verrassingen. Niemand had een paar maanden geleden verwacht dat PEPE een market cap van 1 miljard dollar zou aantikken.
Vandaag is dat toch echt de realiteit en schrijft PEPE in feite ook geschiedenis. Door de koersexplosies van het project is Pepe Coin de derde memecoin in de geschiedenis die een market cap van 1 miljard dollar heeft weten aan te tikken. Daarnaast tikte Pepe Coin op 5 mei de mijlpaal van 100.000 tokenhouders aan op de blockchain.
Iedere cryptocurrency heeft een zogenaamde roadmap (spoorboekje) waarin ze de strategie voor de komende jaren delen. In het geval van PEPE is die niet heel bijzonder en grappig genoeg hebben ze de meeste dingen die op dit moment in de allerlaatste fase 3 staan al gerealiseerd. Bijvoorbeeld om de mijlpaal van 100.000 tokenhouders te bereiken.
Zo zie je maar dat ook de ontwikkelaars van dit project geen rekening hebben gehouden met het explosieve succes van PEPE. Dat maakt memecoins ook zo leuk om mee te spelen. Meestal verlies je er gigantisch op, maar in uitzonderlijke gevallen kan het de jackpot betekenen.
Het verhaal van PEPE zal in ieder geval weer een hoop mensen inspireren om het toch weer eens te proberen met een memecoin. Verder is het verhaal van Pepe Coin natuurlijk nog niet ten einde en moeten we eerst nog maar eens zien waar het schip strand. Het kan zomaar zijn dat PEPE straks echt de aanval opent op Dogecoin en Shiba Inu.
Als het momentum op deze manier aan de kant van Pepe Coin blijft, dan kan het heel snel in de buurt komen van Shiba Inu. PEPE verzamelde in recordtempo een market cap van 1 miljard dollar bij elkaar, dus waarom zou een market cap van 5 miljard dollar dan ook niet mogelijk zijn? Veel zal ook afhangen van de rest van de markt. Als Bitcoin een duikvlucht maakt, dan is de kans aanwezig dat PEPE daar ook last van krijgt.
Een hoop onzekerheid dus, maar ook een hoop sensatie. Dat is hoe we een memecoin als PEPE waarschijnlijk het beste kunnen omschrijven. Heb jij het al aangedurfd om je zuurverdiende spaarcenten op het spel te zetten voor deze vreemde memecoin?
Er zijn heel veel crypto exchanges en brokers waar je AVAX kunt kopen. In Nederland is Bitvavo de bekendste plek waar je gemakkelijk met iDEAL Avalanche en andere crypto’s kunt kopen. Bitvavo is veruit de goedkoopste aanbieder in Nederland.
Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratisMemecoins staan gemiddeld 63% lager dan hun pieken, wat de risico’s van deze tokens benadrukt na een korte hypeperiode.
De cryptomarkt bevindt zich in een neerwaartse trend, maar crypto-analist CrediBULL ziet kansen. Hij bespreekt de toekomst van Ethereum, Pepe, en XRP.
PEPE, WIF en FLOKI stijgen met dubbele cijfers, terwijl Bitcoin terugvalt na nieuws over Mt. Gox. Ontdek de details hier.
Grote investeerders verplaatsen SHIB- en PEPE-tokens naar Binance, met aanzienlijke winsten en verliezen. Shiba Inu toont unieke functionaliteiten en innovaties.