Regulatie

Poetins visie: Waarom de Amerikaanse dollar op instorten zou staan

Vladimir Poetin heeft zich uitgesproken over de kwetsbaarheid van de Amerikaanse dollar in het wereldwijde financiële systeem. Hij ziet tekenen dat de dominantie van de dollar langzaam afneemt.

Centraal in Poetin’s argumentatie staat het Bretton Woods-systeem, dat na de Tweede Wereldoorlog in 1944 in New Hampshire werd geïntroduceerd. Dit systeem, ontworpen om internationale financiële stabiliteit te waarborgen, maakte van de dollar de ruggengraat van de wereldeconomie, vooral na de economische tumult van de jaren 1930.

Maar volgens Poetin vertoont dit systeem nu barsten. Hij benadrukt dat zijn visie gedeeld wordt door diverse westerse experts, die ook wijzen op tekenen van een afnemend vertrouwen in de dollar. Een voorbeeld hiervan is de daling van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP), een cruciale indicator voor de mondiale economische prestaties.

Poetin over mogelijke BRICS valuta

Verder wijst Poetin ook op de groeiende invloed en economische kracht van de BRICS-landen in vergelijking met de G7. De BRICS, bestaande uit opkomende grootmachten zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, hebben in recente jaren een grotere rol op het wereldtoneel geclaimd. Aan de andere kant bestaat de G7 uit ‘s werelds grootste geavanceerde economieën, zoals Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Er zijn speculaties geweest over de mogelijkheid van een gezamenlijke BRICS-valuta. In reactie hierop stelde Poetin dat, hoewel zo’n valuta in de toekomst een mogelijkheid zou kunnen zijn, de huidige focus moet liggen op het creëren van een onafhankelijk afrekensysteem en het stimuleren van handel in de eigen nationale valuta’s van de BRICS-landen.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers