aex
Aex

Positieve signalen voor AEX koers: Higher Low geeft beleggers hoop

Afgelopen week dook de AEX koers weer omlaag na slechte data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die data zorgde ervoor dat de angst voor een recessie opnieuw toenam en daardoor zagen we de koersen van vrijwel alle risico-assets op aarde aan een duikvlucht beginnen.

De AEX was hier geen uitzondering op. Maar toch lijkt de grafiek een hoopvol beeld te geven.

Hoopvol beeld voor de AEX?

Waarom is er sprake van een hoopvol beeld voor de AEX? Vooral omdat we een zogenaamde higher low zien ontstaan. Afgelopen week dook de AEX koers omlaag, maar werd de voorlopige lokale bodem van 5 augustus bij lange na niet overschreden.

In principe is dat een goed signaal, wat aangeeft dat de markt niet extreem ongerust is over de wereldeconomie. Er lijkt rond de huidige koersen voldoende steun om een verdere correctie te voorkomen, waardoor er mogelijk weer voorzichtig hersteld kan worden.

Of dat daadwerkelijk het geval is moet de komende weken blijven. Maar het is zeker geen slecht signaal dat de AEX deze correctie ver boven de lokale bodem van ~840 punten is geëindigd.

Voor deze week ligt de focus wederom op de Verenigde Staten. Vanuit Amerika krijgen we namelijk weer belangrijke inflatiecijfers in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI). Die gaan ons weer wat meer vertellen over het rentepad dat de Amerikaanse centrale bank de komende maanden zal bewandelen.

Belangrijke week voor de AEX

Voor het weekend werd onder andere duidelijk dat de Amerikaanse banengroei voor augustus tegenviel. Daarbij waren er flinke negatieve bijstellingen van de twee maanden daarvoor. Om die reden groeien langzaam de zorgen over de robuustheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Om die reden voorspelde de futuresmarkt vrijdag heel even dat de Federal Reserve op 18 september een renteverlaging van 0,50% zou doorvoeren. Inmiddels is de consensus weer dat er een verlaging van 0,25% aankomt en dat er geen acute behoefte is aan zware renteverlagingen.

Deze week is de Europese Centrale Bank (ECB) nog aan de beurt om de rente te verlagen. De verwachting is dat zij opnieuw kiezen voor een verlaging van 0,25%. Dat zou in principe weer positief moeten zijn voor de AEX.

ECB-voorzitter Christine Lagarde hield nog wel een slag om de arm als het gaat om de renteverlagingen. Vooral omdat de inflatie binnen de dienstensector in de Eurozone nog altijd hoger is dan gehoopt en verwacht.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten