Law / Recht
Regulatie

Prominente Bitconnect-promotor veroordeeld voor niet-gelicentieerd financieel advies

De rechtbank van Sydney heeft John Bigatton, een vooraanstaande promotor van het inmiddels failliete cryptocurrency-exchangeplatform Bitconnect, veroordeeld voor het verstrekken van financieel advies zonder de benodigde licentie.

Promotie via seminars en sociale media

Volgens de Australian Securities and Investments Commission (ASIC) promootte Bigatton Bitconnect tussen augustus 2017 en januari 2018 via seminars en sociale media. De ASIC verklaarde dat Bigatton dit deed zonder de vereiste financiële dienstverleningslicentie, wat heeft geleid tot een verbod van vijf jaar op het beheren van ondernemingen.

Bitconnect, opgericht in 2016, bood een digitaal token genaamd BitConnect Coin aan, dat kon worden ingewisseld voor Bitcoin. Tijdens seminars beweerde Bigatton dat BitConnect superieur was aan traditionele termijndeposito’s en voorspelde hij dat de BitConnect Coin minstens $1.000 zou bereiken.

ASIC-vicevoorzitter Sarah Court benadrukte dat het niet-gelicentieerde financiële advies van Bigatton het vertrouwen in de financiële dienstverleningssector van Australië ondermijnt. In 2020 verbood de ASIC Bigatton al om zeven jaar lang financiële diensten te verlenen.

Oprichter in 2021 al aangeklaagd

Satish Kumbhani, de oprichter van BitConnect, werd in 2021 aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het frauduleus ophalen van ongeveer $2 miljard van investeerders. Hoewel de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van Californië in 2021 de restitutie van $17 miljoen aan de slachtoffers beval, blijft de verblijfplaats van Kumbhani in 2024 onbekend.

In 2018 diende de ASIC een verzoek in bij de federale rechtbank om de activa van Bigatton te bevriezen, inclusief zijn cryptovalutabezittingen. Dit markeerde de eerste keer dat de Australische toezichthouder bevriezingsbevelen voor digitale activa verkreeg.

Op 17 mei verklaarde de ASIC dat Bigatton schuldig had gepleit aan zijn betrokkenheid bij de promotie van BitConnect en toegaf advies te hebben verstrekt zonder de juiste licentie. De ASIC beweerde dat Bigatton bij zes gelegenheden in verschillende delen van Australië advies had gegeven en verklaarde dat hij “promotionele activiteiten voor BitConnect en het uitleenplatform had ondernomen.”

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?