rechtbank
Exchange, Regulatie

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders

Een federale rechter in New Jersey heeft Coinbase’s poging om een groepsrechtszaak van aandeelhouders te verwerpen, afgewezen. De aandeelhouders beschuldigen Coinbase ervan de kans te hebben onderschat dat de beurs zou worden aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Rechter Brian Martinotti oordeelde op 5 september dat er voldoende bewijs is om de aanklacht voort te zetten. De zaak richt zich op de vermeende misleiding door Coinbase en zijn topbestuurders, die een te optimistisch beeld zouden hebben geschetst van de kans op een SEC-handhavingsactie. Coinbase zou herhaaldelijk hebben benadrukt dat de verhandelde crypto-activa geen effecten zijn, wat volgens de aandeelhouders misleidend was.

Zwaar verlies voor aandeelhouders

Op 6 juni 2023 diende de SEC een civiele rechtszaak in tegen Coinbase, waarin het bedrijf werd beschuldigd van het opereren als een ongeregistreerde effectenbeurs. Op dezelfde dag kelderde de aandelenkoers van Coinbase met 12%. Rechter Martinotti stelde dat aandeelhouders terecht beweerden te zijn misleid door Coinbase’s positieve communicatie over juridische risico’s.

In zijn 50 pagina’s tellende uitspraak merkte de rechter ook op dat aandeelhouders claims kunnen indienen over de risico’s dat klanten hun activa zouden verliezen in het geval van een faillissement van Coinbase. Dit kwam naar voren na een aandelenkoersdaling van 26% op 11 mei 2022, na een waarschuwing van het bedrijf over bijkomende risico’s en tegenvallende kwartaalcijfers.

Verweer van Coinbase

Coinbase reageerde op de uitspraak door te stellen dat zij vertrouwen hebben in de feiten en de wet, en dat zij hun zaak zullen verdedigen. De rechter verwierp echter enkele andere claims, zoals de bewering dat Coinbase zich zou hebben beziggehouden met handel voor eigen rekening, wat het bedrijf ontkende.

Achtergrond van de rechtszaak

De voorgestelde groepsrechtszaak, geleid door het Zweedse pensioenfonds Sjunde AP-Fonden, dekt aandeelhouders die tussen 14 april 2021 en 5 juni 2023 aandelen in Coinbase hadden. De rechtszaak volgt op een eerdere poging van Coinbase om een andere SEC-zaak te laten verwerpen, die in maart 2024 door een federale rechter in Manhattan werd afgewezen.

Start vandaag bij de veiligste crypto-beurs Kraken

Wil je de cryptowereld betreden en misschien Bitcoin of andere cryptomunten kopen? Grijp dan nu je kans en start vandaag nog bij Kraken, de veiligste en meest vertrouwde crypto-beurs ter wereld. Miljoenen gebruikers wereldwijd handelen al op Kraken. Mis de kans niet—maak binnen 2 minuten een account aan en begin vandaag nog met handelen!

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt