Robinhood Logo
Regulatie

Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een schikking van $9 miljoen goedgekeurd in een class-action-rechtszaak tegen het crypto- en aandelenhandelsplatform Robinhood.

Op 17 juli werd Robinhood Financial LLC veroordeeld tot het betalen van $9 miljoen om een rechtszaak te schikken met betrekking tot het “refer a friend”-programma, dat het verzenden van ongevraagde sms-berichten in Washington mogelijk maakte.

Consumentenbeschermingswetten zijn geschonden

De rechter Barbara Rothstein van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het westelijke district van Washington ging akkoord met de motie van de eiser dat dit de consumentenbeschermingswetten van de staat schond. Ook kende de rechter $2,2 miljoen aan advocaatkosten toe, wat de uiteindelijke goedkeuring bracht op een schikking van $9 miljoen.

Rechter Rothstein verklaarde dat zij de schikkingsvoorwaarden eerlijk, redelijk en toereikend vond “in het licht van de complexiteit, kosten en duur van de rechtszaak, en de risico’s die gepaard gaan met het vaststellen van aansprakelijkheid en schade.”

Terrell Marshall Law Group en Berger Montague dienden de class action in namens alle personen die een sms-bericht van het Robinhood-verwijzingsprogramma ontvingen en van augustus 2017 tot februari 2024 inwoners van de staat Washington waren. Het sloot echter degenen uit die toestemming hadden gegeven om sms-berichten van het Robinhood-verwijzingsprogramma te ontvangen.

SMS sturen naar telefooncontacten

Het Robinhood-programma “verwijs een vriend”, of “refer a friend” in het Engels, stelde gebruikers in staat om sms-berichten te genereren en te verzenden naar hun telefooncontacten via de handelsapp, waarin ze werden uitgenodigd om zich bij het platform aan te sluiten. Dit was een schending van de Commercial Electronic Mail Act en de Consumer Protection Act van de staat Washington, aldus de rechtszaak uit 2021.

Robinhood-aandelen (HOOD) daalden op 18 juli met 1,8% en sloten op $24,18 in de handel na sluitingstijd. De aandelenkoersen van het handelsbedrijf zijn echter sinds het begin van dit jaar verdubbeld.

Het is niet de eerste keer dat Robinhood in juridisch heet water terechtkomt. In mei gaf de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een voornemen uit om juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf, met het argument dat de cryptohandelsactiviteiten de effectenwetgeving schonden. Dat weerhield het bedrijf er echter niet van om zijn crypto-ambities uit te breiden met de overname van de toonaangevende cryptobeurs Bitstamp in juni.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen