poet
Regulatie

Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem

Tijdens het Russische Energie Week Forum in Moskou heeft president Vladimir Putin aangekondigd dat de BRICS-landen plannen hebben om een onafhankelijk betaalsysteem te ontwikkelen.

Dit systeem moet buitenlandse handelstransacties efficiënter en onafhankelijker maken van westerse financiële systemen. Het initiatief is een belangrijke stap in de verdere economische samenwerking tussen de BRICS-landen, waartoe naast Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika nu ook Iran en de Verenigde Arabische Emiraten behoren.

Afhankelijkheid van het Westen verminderen

Putin benadrukte dat het doel van het nieuwe betaalsysteem is om de afhankelijkheid van westerse financiële structuren, zoals SWIFT, te verminderen.

We werken samen met de BRICS-landen aan de oprichting van ons eigen betaal- en afwikkelingssysteem, dat de voorwaarden zal scheppen voor een efficiënte en onafhankelijke afhandeling van buitenlandse handel.

De timing van dit project is niet verrassend. BRICS onderzoekt al langer alternatieve financiële systemen, mede als reactie op de toenemende druk vanuit het Westen. Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft Rusland te maken met zware sancties en uitsluiting van internationale betalingssystemen. De ontwikkeling van een onafhankelijk betaalsysteem voor BRICS-landen is daarom een topprioriteit geworden.

Rapport over alternatieve betalingen op komst

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, kondigde aan dat er binnenkort tijdens een top in Kazan een rapport over alternatieve betalingssystemen gepresenteerd zal worden. Dit plan wordt geleid door de Braziliaanse president Lula da Silva en heeft als doel grensoverschrijdende betalingen te faciliteren met nationale valuta. Dit moet het gebruik van de Amerikaanse dollar en de euro in de handel tussen BRICS-landen verminderen, aldus het Russische persbureau Tass.

Toenemende invloed van BRICS

Lavrov merkte op dat veel bilaterale handel met BRICS-landen al in nationale valuta plaatsvindt. Hij gaf aan dat deze trend zich verder zal doorzetten.

“Met de Volksrepubliek China voeren we meer dan 90% van onze handel uit in nationale valuta, zonder de dollar te gebruiken. In handelsbetrekkingen met India bereikt dit cijfer 60%.”

Daarnaast heeft Rusland stappen ondernomen om een onafhankelijk banknetwerk op te zetten binnen het BRICS-blok. Dit moet de financiële invloed van de groep vergroten en andere landen aantrekken die alternatieven zoeken voor de dominantie van westerse financiële instellingen. Met deze ontwikkelingen lijkt BRICS zich steeds steviger te positioneren op het mondiale financiële toneel. Steeds meer landen tonen interesse in het lidmaatschap van BRICS of willen de samenwerking met het blok intensiveren.

Conclusie

Met de ontwikkeling van een eigen betaalsysteem willen de BRICS-landen hun economische onafhankelijkheid vergroten en een alternatief bieden voor de westerse financiële infrastructuur. Dit is niet alleen een strategische zet, maar ook een signaal dat de invloed van het blok in de internationale financiële wereld blijft toenemen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Goudprijs bereikt recordhoogte door toenemende vraag vanuit Rusland en China
Cryptobedrijfseigenaar Adam Iza aangeklaagd voor grootschalige cryptofraude en omkoping
Turkije trekt plannen voor nieuwe belasting op aandelen- en cryptowinsten in
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen