Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Bitcoin lijkt op het eerste gezicht geschikt voor grensoverschrijdende cryptobetalingen in Rusland, maar er zijn nog veel twijfels.
Hoewel Rusland het gebruik van cryptocurrencies voor grensoverschrijdende betalingen aanmoedigt, blijft het nog steeds onduidelijk welke specifieke digitale activa de regering voor dergelijke transacties wil goedkeuren.
Dat het een bekende cryptomunt wordt is echter onwaarschijnlijk. De Russische autoriteiten zullen het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) voor grensoverschrijdende transacties waarschijnlijk niet goedkeuren, zo vertellen lokale advocaten en fintech-managers.
Dat Rusland het gebruik van Bitcoin of een andere vergelijkbare cryptocurrency voor grensoverschrijdende betalingen überhaupt zullen toestaan, is twijfelachtig. Dergelijke activa zijn namelijk “moeilijk te controleren” volgens Elena Klyuchareva, senior medewerker bij het lokale advocatenkantoor KKMP.
Klyuchareva benadrukte dat de wijzigingen van de wetgeving inzake grensoverschrijdende cryptobetalingen nog niet beschikbaar zijn. In berichten staat echter dat de Bank van Rusland en het ministerie van Financiën overeenstemming hebben bereikt over een gemeenschappelijke aanpak van de kwestie.
De advocaat vertelde dat de cryptocurrency die Rusland gaat gebruiken waarschijnlijk lokaal zal zijn. Zo kunnen de Russische toezichthouders dergelijke transacties goed controleren. Ze suggereerde ook dat alleen grote institutionele spelers – zoals banken – zullen kunnen voldoen aan de eisen voor het doen van grensoverschrijdende betalingen.
In de Verenigde Staten uitgegeven cryptocurrencies, waaronder grote stablecoins zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC), voldoen niet aan de eisen van Rusland, veronderstelde Davydov.
Als ’s werelds meest gedecentraliseerde cryptocurrency lijkt Bitcoin misschien geschikter. Maar BTC wordt ook geassocieerd met een aantal problemen zoals hoge volatiliteit, beperkte schaalbaarheid en kwetsbaarheid voor wereldwijde sancties.
Sergey Mendeleev, CEO en medeoprichter van InDeFi Smart Bank, gelooft ook dat gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin alleen een goede keuze zouden zijn voor Russische crypto-grensoverschrijdende betalingen als ze minder volatiel zouden zijn.
Mendeleev zei ook dat het moeilijk voor te stellen is dat buitenlandse bedrijven betalingen in een aan de Russische roebel-gekoppelde cryptocurrency zouden accepteren.
Wel zou het in ieder geval betekenen dat bedrijven elke valuta in één klik kunnen omzetten in Bitcoin, of in Tether.
Rusland is een van de weinige landen ter wereld die grensoverschrijdende cryptobetalingen toestaan en tegelijkertijd lokale cryptobetalingen naast lokale cryptobeurzen verbieden. Er zijn echter een paar landen die als voorbeeld kunnen dienen.
Een goed voorbeeld zou Iran kunnen zijn. Het land, dat onder sancties van de Verenigde Staten valt, keurde eind augustus het gebruik van crypto voor invoer goed. De Iraanse autoriteit zei dat de nieuwe maatregelen bedoeld zijn om Iran te helpen de wereldwijde handelssancties te verzachten. De sancties zouden het land in wezen uit het wereldwijde banksysteem zetten.
In augustus plaatste Iran zijn eerste internationale importorder met 10 miljoen dollar aan cryptocurrency. Dit meldde een hoge handelsfunctionaris van de overheid. De ambtenaar gaf niet precies aan welke digitale valuta voor de transactie werd gebruikt.
Ondertussen staat Iran officieel nog steeds niet toe dat zijn inwoners betalen met cryptocurrencies zoals Bitcoin. De centrale bank van Iran verbood in 2019 het gebruik van crypto voor betalingen binnen het land. Net als in Rusland blijft investeren in cryptocurrency illegaal in Iran. Davydov voegde het volgende eraan toe:
Binnenlandse betalingen in cryptocurrency zijn nog steeds verboden in Iran. De lokale overheid heeft herhaaldelijk beweerd dat het crypto voor internationale transacties heeft geïmplementeerd.
Zoals eerder gemeld, raakte de Russische regering steeds meer geïnteresseerd in het aannemen van grensoverschrijdende betalingen in crypto te midden van westerse economische sancties na de invasie van Rusland in Oekraïne.
De Bank van Rusland en het ministerie van Financiën hebben samengewerkt aan beleid en regels om dergelijke betalingen toe te staan. De centrale bank benadrukte echter dat binnenlandse cryptobetalingen en cryptobeurzen niet gelegaliseerd zouden worden.
Volgens Anatoly Aksakov, het hoofd van de financiële commissie in het Russische lagerhuis, zou Rusland in 2023 kunnen beginnen met grensoverschrijdende betalingen in crypto. Naar verluidt suggereerde hij dat bedrijven zelf de cryptocurrency voor grensoverschrijdende betalingen zullen kunnen kiezen, of dat nu Ether (ETH) of Bitcoin is, of een andere digitale valuta.
MARA Holdings CEO voorspelt een potentiële Bitcoin-waarde van $200.000 tegen 2025. Ontdek welke factoren deze groei kunnen stimuleren en hoe dit de markt kan beïnvloeden.
Robert Kiyosaki spreekt opnieuw zijn vertrouwen uit in Bitcoin en waarschuwt voor een mogelijke crash. Hij benadrukt dat Bitcoin en edelmetalen bescherming kunnen bieden in onzekere economische tijden.
Bitcoin ETF’s zien $900 miljoen instroom in 2025. Institutioneel vertrouwen groeit, on-chain data toont lange termijn bullish signalen voor BTC.
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
XRP koers doorbreekt $2-grens. Analist voorspelt stijging tot $15 of hoger. Ontdek impact van samenwerking met Cardano en institutionele interesse.
Elon Musk’s ‘Kekius Maximus’-actie veroorzaakt hype op de cryptomarkt, met memecoins geïnspireerd door Pepe die explosief in waarde stijgen.