Rusland
Blockchain

Russen handelen voor miljarden in crypto: wat moeten we daarvan vinden?

De Centrale Bank van Rusland heeft haar nieuwste rapport uitgebracht over de activiteiten van Russische burgers in de cryptomarkt in 2023. Volgens het rapport vonden er transacties plaats ter waarde van meer dan $51 miljard (4,7 biljoen roebel) op cryptobeurzen. De meeste transacties vonden plaats in Bitcoin en Ethereum, terwijl ook stablecoins populair zij onder Russen.

Dat laatste is gezien de oorlog niet vreemd. Ze kunnen in het buitenland vrijwel nergens betalen, waardoor stablecoins een waardevol hulpmiddel blijken.

Russisch enthousiasme over crypto

Het rapport van de Russische centrale bank laat zien dat inwoners van het land behoorlijk actief zijn op de cryptomarkt. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat het land kampt met een behoorlijke inflatie. Op het moment van schrijven gaat het om een inflatie van 7,7 procent en dat maakt het logisch dat men zoekt naar alternatieven.

Bitcoin is logischerwijs een aantrekkelijk middel voor Russen om zich voor de inflatie te verstoppen. Vanaf het begin van het jaar wist Bitcoin met ruim 60 procent te stijgen, terwijl de Russische roebel niet zo goed presteerde ten opzichte van andere fiatmunten.

Interessant genoeg daalde ondanks het hoge transactievolume, de waarde van Russische vermogens op de beurzen met 3,1% ten opzichte van 2022. Dat is vreemd, omdat de koersen op dit moment een stuk hoger staan. Waar zouden deze Russische kapitalen gebleven zijn?

De oorlog speelt een rol

Natuurlijk speelt ook de oorlog een rol. Vergeet niet dat de Russische bevolking ook hard getroffen is door alle sancties. Veel grote merken zijn uit het land vertrokken en internationale betaalpassen werken niet meer in het buitenland.

Daardoor moeten ze op zoek naar alternatieven en daarbij zijn stablecoins natuurlijk aantrekkelijk. Hiermee kunnen ze zich verstoppen achter de relatief sterke Amerikaanse dollar en ook transacties doen met het buitenland.

Zo kunnen Russen die niet voor de oorlog kozen en in het buitenland wonen hun leven toch voortzetten, zij het via een omweg.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Blockchain nieuws

Traditionele banken omarmen massaal blockchain-technologie
Arkansas Staatshuis keurt wetsvoorstellen goed om crypto-mining te beperken
Zweedse cryptominers zijn meer dan €84 miljoen aan belasting verschuldigd na ontduiking
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?