Blockchain

Russische ‘Alfa-Bank’ neemt deel aan op blockchain gebaseerd handelsnetwerk

De grootste Russische particuliere commerciële bank, Alfa-Bank, heeft zich naar verluidt aangesloten bij het op de blockchain gebaseerde handelsfinancieringsnetwerk. Ditzelfde netwerk wordt tevens ondersteund door de HSBC, een grote bank in het Verenigd Koninkrijk (VK). Het hoofdkantoor van Alfa-Bank is gevestigd in Moskou, Rusland.


Eerste aangesloten Russische bank

Dit blijkt uit een persbericht dat gepubliceerd is op hun officiële website. Uit dit bericht blijkt dat de Alfa-Bank de allereerste Russische bank is die lid van Contour is geworden. Contour is een platform dat gebouwd is met de blockchain-technologie, dat de focus legt om de belangrijkste financiële instellingen wereldwijd met elkaar te verbinden. Op deze manier kunnen banken de verwerkingen en wijzigingen van handelsfinancieringstransacties volgen en tegelijkertijd de kosten om deze transacties te verwerken verlagen. Tevens wordt de privacy van alle klanten op deze manier gewaarborgd. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie voor alle aangesloten banken.


Kwaliteit grensoverschrijdende transacties verbetern

Door gebruik te maken van Contour, wil de Alfa-Bank naar verluidt de kwaliteit van grensoverschrijdende transacties verbeteren. Hier blijkt het blockchain-platform perfect op aan te sluiten. Het hoofd van het Alfa-Bank-directoraat voor kredietverlening, Evgenia Fomina, zegt hierover het volgende:

“Door de toetreding van Alfa-Bank bij het Contour-platform, én de lancering van de proefprojecten op de Russische markt, zal de strategie voor de ontwikkeling van producten voor grensoverschrijdende transacties worden verfijnd. Doordat klantverzoeken steeds complexer worden, zijn wij 24/7, 365 dagen per jaar op zoek naar de beste oplossingen. Het platform van Contour kan hier een bijdrage aan leveren.”


Het Contour blockchainplatform

Het platform van Contour werd oorspronkelijk in 2018 gelanceerd door een samenwerking tussen 8 banken wereldwijd en R3. Destijds werd het gelanceerd onder een andere naam, namelijk ‘Voltron’. Het platform maakt gebruik van de Corda-blockchain dat is uitgegeven door R3.

R3 is een blockchain-onderneming die software voor bedrijven levert. R3 heeft dan ook zijn eigen blockchain, de Corda-blockchain, gelanceerd. Inmiddels maken al meer dan 350 instellingen wereldwijd gebruik van deze blockchain, waarmee het bedrijf inmiddels al zijn naam bekend heeft gemaakt binnen de blockchain-wereld. Het bedrijf focust zich op het aanzienlijk verbeteren van gehele industrieën, door processen en systemen te digitaliseren.

Alhoewel Contour, of destijds Voltron al zo’n 2 jaar geleden van start ging, ging de blockchain afgelopen maand officieel live. Begin oktober 2020 ging het Contour-platform officieel uit zijn bèta-fase met een officiële release. Naar verluidt is op 1 november 2020 de eerste op blockchain gebaseerde kredietbrief met behulp van het Contour-platform voltooid.

De Alfa-Bank is tevens geen onbekende in de blockchain-wereld. In 2018 is de bank namelijk al lid geworden van het grote blockchain-consortium R3, waarna de bank in 2019 een blockchain-pilot lanceerde via het Marco Polo-netwerk van dit consortium. Deze pilot was gericht op het testen van grensoverschrijdende betalingen tussen in dit geval Rusland en Duitsland. Ook heeft het bedrijf samen met de blockchain-onderneming Waves een op de blockchain gebaseerde liquiditeitsbeheerdienst opgestart. Nu breidt de bank het uit met de deelname op het Contour-platform.