Ripple

Santander breidt dit jaar uit naar Mexico met Ripple betalingen

De grote Spaanse bank Santander is van plan om in 2020 haar, door Ripple aangedreven, internationale betalingssysteem genaamd ‘One Pay FX’ op te starten in Mexico.


Het One Pay FX-systeem

In een document dat op 6 maart bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission is ingediend, heeft de bank laten weten dat ze de dienst vanaf begin 2020 in Mexico gaat aanbieden.

One Pay FX is gebaseerd op Ripple’s RippleNet-technologie. Echter staat het systeem los van het gebruik van de XRP token. Het systeem heeft de digitale valuta niet nodig om te functioneren.

Santander beschrijft in zijn Form 20-F rapport – een jaarrapport dat door alle buitenlandse particuliere instituties met beursgenoteerde aandelen op Amerikaanse exchanges aan de SEC moet worden voorgelegd – de oplossing als volgt:

“Internationale blockchain oplossing met meerdere corridors voor individuen en kmo’s [kleine tot middelgrote ondernemingen].”

One Pay FX werd voor het eerst gelanceerd in 2018 bij vier verschillende Santander banken. Deze banken stonden in Spanje, Brazilië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Santander Portugal en Chili sloten zich later dat jaar aan.

Santander beweert dat de voordelen van het blockchain systeem transparantie, voorspelbaarheid, concurrerende kosten en een hogere snelheid van transacties zijn. Dit is belangrijk voor de bank omdat de huidige situatie wordt beschreven als ‘niet optimaal en slecht voor de klant’.


Jarenlange samenwerking

Santander en Ripple hebben in meerdere jaren tijd One PayFX ontwikkeld. Het systeem moet verbeteringen opleveren ten opzichte van traditionele overdrachten. De kapitaalgroep van Santander, genaamd InnoVentures, droeg in 2015 $4 miljoen bij aan Ripple’s serie A financiering van $32 miljoen.