saudi
Tech

Saoedi-Arabië wil gigantisch AI-fonds van $40 miljard starten

Saoedi-Arabië wil de wereldwijde AI-markt bestormen en als koning eindigen, door een gigantisch nieuw AI-investeringsfonds ter waarde van $40 miljard te starten. Dit ambitieuze plan, dat in de tweede helft van 2024 van start moet gaan, zou het land in één klap de grootste AI-investeerder ter wereld maken. Is dit hoe Saudi-Arabië zich los kan maken van de afhankelijkheid van olie?

Een samenwerking met Silicon Valley-grootmacht Andreessen Horowitz (a16z) moet Saoedi-Arabië de expertise en knowhow brengen om deze AI-ambities waar te maken.

Saoedi-Arabië als AI-grootmacht

Het Saudische Public Investment Fund (PIF) zou het geld in het fonds storten. Om de beste keuzes te maken, kijkt men in Silicon Valley naar de venture capital-firma Andreessen Horowitz (a16z) als partner.

Dit prestigieuze bedrijf, ook bekend als a16z, zou zelfs een kantoor in de Saudische hoofdstad Riyadh kunnen openen. De banden tussen Saoedi-Arabië en a16z lijken goed, mede doordat Yasir Al-Rumayyan, de baas van het PIF, bevriend is met a16z-oprichter Ben Horowitz.

Lijst van de grote taalmodelaanbieders die investeringen hebben ontvangen van a16z

Met dit enorme bedrag wil Saoedi-Arabië zich tot dé AI-aanjager ter wereld ontwikkelen. Ter vergelijking: Microsoft investeerde tot nu toe zo’n $13 miljard in OpenAI, de makers van ChatGPT. Dat is minder dan de helft van wat Saoedi-Arabië in gedachten heeft.

Saoedi-Arabië omarmt AI

Het Saudische AI-fonds richt zich op verschillende pijlers. Men wil geld steken in chipfabrikanten en datacenters die de enorme rekenkracht kunnen leveren die AI nodig heeft. Saoedi-Arabië overweegt zelfs om eigen AI-bedrijven op te richten.

De gesprekken tussen Saoedi-Arabië en a16z lopen al sinds april 2023. Interessant is dat a16z-oprichter Ben Horowitz Saoedi-Arabië onlangs prees als een “startupland”. Hij suggereerde daarbij dat de Verenigde Staten juist terrein verliezen in de wereld van veelbelovende jonge bedrijven.

Deze ontwikkelingen spelen zich af tegen de achtergrond van toenemende overheidsbemoeienis met AI. Zo vaardigde de Amerikaanse president Joe Biden vorig jaar oktober een uitvoeringsbesluit uit met nieuwe AI-veiligheidsregels. Hierbij tekenden vijftien grote AI-bedrijven om mee te werken.

Opvallend is ook dat Sam Altman, CEO van OpenAI, vorige maand bij de buurman van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, maar liefst $7 biljoen probeerde los te peuteren. Dit geld zou hij willen gebruiken voor de ontwikkeling van zijn eigen geavanceerde computerchips.

Het is duidelijk dat de AI-oorlog nu echt begint los te barsten, wat op zich niet verkeerd is voor Bitcoin. Dat zorgt er immers voor dat de aandacht een beetje wordt weggenomen bij de digitale munt. Politici zullen zich nu meer zorgen maken over AI dan over Bitcoin.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Shiba Inu of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Tech nieuws

Sony Music waarschuwt bedrijven voor misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal door AI
Google voegt krachtige AI toe aan zoekmachine, Gmail, YouTube en smartphones
Nieuwe update van OpenAI: ChatGPT kan nu livestreamen en reageert als een mens
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten