Regulatie

Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan

De Amerikaanse dollar verliest de afgelopen jaren gestaag terrein als wereldwijde handelsmunt. Nu dreigt een nieuwe klap voor de dominantie van de dollar: Saudi-Arabië overweegt de petrodollar in te ruilen voor de petroyuan.

Hoewel het land nog geen officieel lid is van de BRICS, heeft het wel een uitnodiging ontvangen om de samenwerking met de alliantie te intensiveren. Economisch gezien versterken de banden tussen Saudi-Arabië en China zich steeds verder.

Wat speelt er?

De Saudische minister van Industrie en Mineralen, Bandar Al-Khorayef, heeft aangegeven dat Saudi-Arabië openstaat voor het gebruik van de Chinese yuan bij oliehandel.

“De petroyuan is niet direct van groot belang voor ons ministerie; we geloven dat Saudi-Arabië altijd zal handelen in het eigen belang. Het land staat open voor nieuwe ideeën en scheidt politiek van handel,” aldus Al-Khorayef.

Volgens experts zou een bredere inzet van de yuan een belangrijke stap zijn richting de internationalisering van de Chinese munt. Dit zou een flinke deuk betekenen in de dominantie van de Amerikaanse dollar, die momenteel voor vrijwel alle olietransacties wordt gebruikt.

China heeft hier bewust op ingezet. Recent sloten de twee landen een deal ter waarde van 50 miljard yuan (ca. $7,1 miljard), waarbij zij in hun bilaterale handel voor de komende drie jaar enkel lokale valuta zullen gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van een petroyuan?

Saudi-Arabië is China’s op één na grootste olie-exporteur, en het afstappen van de petrodollar zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie. Al-Khorayef benadrukte echter dat er nog geen concrete plannen zijn.

“Dit geeft ons een unieke kans om strategisch te plannen en te concurreren. Belangrijker nog, het stelt investeerders in staat om hun valutarisico’s beter af te dekken.”

Daarnaast zet BRICS steeds meer in op het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. Zoals eerder gemeld, hebben tientallen landen wereldwijd interesse getoond om zich bij de alliantie aan te sluiten.

Er wordt zelfs gespeculeerd dat een succesvolle invoering van de petroyuan de weg kan openen voor betalingen met digitale valuta zoals Bitcoin (BTC) of XRP. Voor dergelijke plannen zijn er echter nog geen concrete aanwijzingen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’