rechtszaak, ripple, rechter
Ripple

SEC dient een rechtszaak van $1,3 miljard in tegen Ripple

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vandaag een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs, het bedrijf dat XRP heeft opgericht. Daarnaast heeft de SEC ook een rechtszaak aangespannen tegen mede-oprichter Christian Larsen en de huidige CEO Brad Garlinghouse.


Een rechtszaak van $1,3 miljard

De rechtszaak, die vandaag is ingediend bij een rechtbank in Manhattan, beweert dat Ripple sinds 2013 $1,3 miljard aan niet-geregistreerde effecten (securities) heeft opgehaald.

Een security is een investeringscontract; als de makers van een cryptocurrency het adverteren als een investering, dan beschouwt de SEC de munt als een security onder de Amerikaanse wet. Ripple heeft dit echter niet gedaan. De SEC schrijft:

“De beklaagden hebben hun aanbiedingen en verkopen van XRP tokens niet geregistreerd of hebben niet voldaan aan enige vrijstelling van registratie, in strijd met de registratiebepalingen van de federale effectenwetten”, zei de SEC in een persbericht.

De SEC beweert verder dat Ripple’s periodieke verkoop van de 48,2 miljard XRP die het op een geblokkeerde (escrow) rekening vasthoudt, de verkoop vormt van een niet-geregistreerde security. Ripple zegt juist dat het deze XRP verkoopt om “XRP-liquiditeit te vergroten en de algehele gezondheid van XRP-markten te versterken”.

De SEC zegt dat Larsen en Garlinghouse hielpen bij het structureren en promoten van de verkoop van XRP tokens, en ook “persoonlijke niet-geregistreerde verkopen van XRP bewerkstelligden voor een totaal van ongeveer $600 miljoen”.

brad garlinghouse Ripple
Brad Garlinghouse – CEO van Ripple

Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Eerdere rechtszaken van de SEC

De SEC heeft al eerder cryptobedrijven aangeklaagd voor de verkoop van niet-geregistreerde effecten, waaronder Block.One, die $4 miljard ophaalde om de EOS-blockchain te creëren, en chat-app Telegram, die afgelopen zomer $1,7 miljard moest teruggeven aan investeerders die het ophaalde in een ICO. Deze bedrijven hebben, net als vele anderen, een schikking getroffen met de SEC.

Brad Garlinghouse liep gisteren vooruit op de rechtszaak door het te bespreken in Fortune en The Wall Street Journal. Garlinghouse noemde de rechtszaak een aanval op de hele crypto-industrie en Amerikaanse innovatie.”

Sinds Garlinghouse het slechte nieuws heeft aangekondigd is de XRP koers hard naar beneden gezakt. De prijs van 1 XRP token ligt nog ‘slechts’ rond de $0,34. Dat betekent dat de koers in 1 dag tijd met meer dan 25% is gedaald.