Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Telegram heeft zijn beroep tegen het bevel van een Amerikaanse rechtbank dat de uitgifte en distributie van GRAM-tokens bevroor nu officieel ingetrokken. Hierdoor zet Telegram nu officieel het GRAM-project stil.
Hierdoor lijkt het erop dat Telegram zijn TON-plannen nu heeft opgegeven. Eerder deze maand was de Telegram CEO, Pavel Durov, al negatief over de betrokkenheid bij het blockchain-project. Nu lijkt dit bevestigd te zijn.
Het TON-project van Telegram werd voor het eerst in 2017 aangekondigd. Met het blockchain-platform TON wou Telegram betalingen eenvoudiger maken via Gram-tokens en een platform zijn voor gedecentraliseerde applicaties met mogelijkheid tot grote schaalbaarheid. Hierna wist het bedrijf circa $1.7 miljard op te halen door 2 financieringsrondes te houden, totdat het de aandacht kreeg van de Amerikaanse autoriteiten, de ‘Securities and Exchange Commission’, ofwel de SEC. Zij stelde vervolgens een onderzoek in.
De SEC heeft in oktober 2019 vervolgens een rechtszaak ingediend tegen Telegram. Zo zouden zij namelijk een niet-geregistreerde effectenverkoop hebben gehouden. Deze rechtszaak heeft tot nu geduurd, waarmee het bijna een jaar heeft geduurd. In maart 2020 moest Telegram de verkoop van zijn GRAM-tokens stil zetten tot nadere order. Telegram ging vervolgens in beroep tegen dit oordeel, om hierdoor mogelijk weer GRAM-tokens te mogen uitgeven. Dit beroep is nu echter ingetrokken.
Het bedrijf bood investeerders eerder al de optie aan om hun investering terug te vorderen. Hierbij gaf het echter ook de optie om de investering te laten staan in ruil voor een hogere ROI op een later tijdstip.
Of het TON-platform echter volledig van de markt zal verdwijnen lijkt niet realistisch. Zo is TON een open-sourceproject. Dit houdt in dat alle code openbaar is gepubliceerd op GitHub. Dit heeft al enig effect gehad, namelijk dat er een aantal op TON-gebaseerde blockchain-projecten op de markt zijn gekomen onder de namen ‘Free TON’ en ‘NewTON’. Deze projecten moeten echter ngo enige tractie te krijgen; zo organiseerde Free TON onlangs 3 verschillende communitywedstrijden om zijn netwerk van meer stroom te voorzien.