Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De VeChain Foundation, de organisatie achter de VeChainThor-blockchain en VET-token, kwam vandaag met groot nieuws op haar Twitter-account. Het lanceert een blockchain-platform voor handel in voedingsmiddelen tussen China en Frankrijk. Met het platform genaamd Foodgates kunnen consumenten geverifieerde informatie over de levensloop van producten bekijken.
Foodgates is een primeur voor VeChain: Het is namelijk het eerste intercontinentale handelsplatform dat het bedrijf ondersteunt. Foodgates richt zich op de handel tussen China en Frankrijk, twee van ’s werelds grote economieën met beiden veel consumenten. In 2018 werd er voor ruim $60 miljard verhandeld tussen de twee landen. Een aanzienlijk deel van deze handel bestaan uit voedingsmiddelen, en dus is deze handelsrelatie ideaal voor VeChain om blockchain-verificatie in toe te passen.
Op de China International Import Expo (CIIE) was VeChain aanwezig om haar nieuwe platform te promoten. Het meest opvallende onderdeel van deze promotie werd verzorgd door de presidenten van Frankrijk en China. De beide staatshoofden, Emmanuel Macron en Xi Jinping, waren ook present op de CIIE en kregen een Franse premium biefstuk te eten die te traceren is met Foodgates. De Franse president zei op de bijeenkomst dat het platform dat het platform voor zowel Chinese als Franse consumenten voordelen biedt.
Vorige week doken er op sociale media geruchten op over een nieuwe handelsdeal tussen Frankrijk en China. Niet veel later gingen stemmen op dat VeChain hier samen met miljardenbedrijf DNV GL bij betrokken zou zijn. Deze vermoedens bleken vandaag dus waarheid te zijn, getuige de tweet van het officiële VeChain-account. In het bericht deelt het bedrijf een artikel dat dieper ingaat op Foodgates en de potentie voor beide landen.
Door de geruchten binnen de community steeg de prijs van VET de afgelopen dagen al flink. Momenteel schommelt de koers rond $0,0056 per token, maar liefst 87% duurder dan twee weken geleden. Het is dus afwachten wat het gevolg van de officiële aankondiging zal zijn: wellicht dat het bullish sentiment al (gedeeltelijk) is meegenomen in de huidige koers.
Hoe dan ook is het Foodgates-platform, dat naast DNV GL ook logistiek-gigant ASI Group als partner heeft, een uitstekende ontwikkeling voor de VeChainThor-blockchain. De afgelopen tijd heeft het VeChain veel tijd en geld gestoken in onderzoek en het ontwikkelen van de blockchain. En met succes: Foodgates is een van de eerste blockchain-producten die erkend en gepromoot worden door nationale staatshoofden. Bovendien gaat het hier om twee economisch belangrijke landen die beiden een grote afzetmarkt hebben. Ongetwijfeld dat de VET-token dus ook in de toekomst zal profiteren van het Frans-Chinese project.
Tot enkele weken geleden was het ondenkbaar geweest dat de Chinese president een blockchain-product zou goedkeuren. Vanaf 2017 hield China er ruim 2 jaar een zero-tolerance policy voor blockchain en crypto op na. Hier leek het land vrij halsstarrig in, totdat de president afgelopen oktober plots een heel ander geluid liet horen in een speech voor het Politbureau. Xi zei onder meer:
“We moeten blockchain zien als een belangrijke doorbraak voor technologische innovatie. Daarom moeten we meer investeren en de ontwikkeling van blockchain en industriële innovatie versnellen.”
Bovendien maakte de Chinese overheid deze week bekend dat het Bitcoin-mining niet langer wenst te verbannen. Deze ommekeer leidde tot verrassing binnen de crypto-community, met een ogenschijnlijke toename in bullish sentiment tot gevolg. Vooral een aantal Chinese crypto-projecten (waaronder VeChain) zag hun waarde sterk stijgen in korte tijd. De staatsmedia-kanalen in China waarschuwden kort na deze rally voor euforie in de crypto-markt. Toch lijkt Xi’s veranderde visie een belangrijke opsteker voor de crypto-industrie, die nog steeds last heeft van weinig duidelijkheid over wet- en regelgeving.
Nu China plannen heeft om blockchain-adoptie te versnellen, zullen ook andere landen op zoek moeten naar oplossingen voor het probleem van regelgeving. Onder meer het parlement van Duitsland sprak recent over de relatie tussen crypto-valuta’s en de Duitse en Europese wetgevingen.