ECB, europa
Regulatie

Verdeeldheid onder centrale bankiers neemt wereldwijd toe

Het jaar 2022 staat onbetwistbaar in het teken van inflatie en de reactie van de centrale banken in de vorm van renteverhogingen. Die renteverhogingen zijn voor de koersen van financiële assets niet heel goed geweest, maar het einde komt langzamerhand in zicht. Stap voor stap gaan we richting de meest interessante periode van de cyclus.

De meest interessante periode

Het gaat om de meest interessante periode van de cyclus, omdat er ook binnen de centrale banken steeds meer onenigheid ontstaat over de aanpak. Renteverhogingen zijn uiteindelijk een zware beperking voor de economie, die ertoe kunnen leiden dat de economie in een zware recessie terechtkomt. Het is dan ook de kunst om de inflatie aan te pakken, zonder de economie al teveel schade aan te doen.

In het Verenigd Koninkrijk was er bijvoorbeeld al behoorlijke verdeeldheid binnen de Bank of England (BoE) over de laatste renteverhoging van 0,50 procent. Met die verhoging kwam de rente in het Verenigd Koninkrijk op 3,5 procent, een niveau waar deze in 2008 voor het laatst op stond. Interessant is dat twee leden van de centrale bank, Tenreyro en Dhingra, op ‘nee’ stemden voor de renteverhoging.

Zij zijn van mening dat de rente op 3 procent had moeten blijven, omdat ze bang zijn dat deze nieuwe renteverhoging een strop voor de economie is. Verder stemden 6 leden van de BoE voor de renteverhoging van 0,50 procent en 1 lid was zelfs voor een verhoging van 0,75 procent. We komen langzaam maar zeker op een punt dat het moeilijker wordt om de strategie te maken voor centrale banken.

Plakkerige inflatie

Wat het verhaal extra lastig maakt voor centrale banken is dat de inflatie een stuk plakkeriger is dan gehoopt. Dat wil zeggen dat de renteverhogingen er niet zomaar voor zorgen dat de inflatie verdwijnt. Voor 2023 verwacht de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld dat de consumentenprijsindex op 6,3 procent blijft, terwijl dat hiervoor nog 5,5 procent was. Daarna zakt dit belangrijke getal in 2024 pas richting de 3,4 procent, terwijl ze eerder nog op 2,3 procent hadden ingezet.

Het bizarre is dat ze zelfs verwachten dat de inflatie in het jaar 2025 nog boven hun target ligt, ondanks de agressieve houding. Ook de Europese Centrale Bank verhoogde deze week namelijk de rente met 0,50 procent naar 2,50 procent. Als we president Christine Lagarde mogen geloven, dan is de ECB daarmee ook nog niet klaar. Het lijkt erop dat ze er een recessie voor over hebben om de inflatie naar 2 procent terug te brengen.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13