Crypto Police
Regulatie

Vietnamese politie rolt internationaal crypto-oplichtingsnetwerk op: vijf arrestaties

De politie van de Vietnamese provincie Nghe An heeft op 4 oktober een internationaal opererend netwerk van crypto-oplichters ontmanteld. Dit netwerk werd geleid door buitenlandse criminelen en richtte zich op fraude via cryptovaluta. Tijdens de operatie zijn vijf verdachten gearresteerd, waarvan twee Vietnamezen direct gelinkt werden aan de bende.

Internationale crypto-fraude blootgelegd

De oplichters gebruikten geraffineerde methodes om slachtoffers op te lichten. Een van de bendeleden reisde in september 2023 naar Laos om zich bij de groep aan te sluiten. In februari creëerden zij valse Facebook-accounts om slachtoffers in een nep-romance te betrekken en hen vervolgens te verleiden tot investeringsfraude.

Een man uit Ho Chi Minhstad werd het slachtoffer van deze oplichtingspraktijken. De oplichters overtuigden hem om grote bedragen te investeren in “Biconomynft”, een frauduleus platform dat torenhoge rendementen beloofde. In totaal werd hij voor meer dan 17,6 miljard Vietnamese dong (ongeveer $700.000) opgelicht.

Slimme trucs om vertrouwen te winnen

De bende gebruikte een veelvoorkomende strategie bij investeringsfraude: in eerste instantie werden kleine winsten uitgekeerd om vertrouwen op te bouwen. Zodra slachtoffers grotere bedragen hadden geïnvesteerd, blokkeerden de oplichters hun rekeningen en konden ze niet meer bij hun tegoeden.

Brede samenwerking leidt tot meer arrestaties

De zaak in Nghe An staat niet op zichzelf. Onlangs werkten Zuid-Koreaanse en Vietnamese autoriteiten samen om een andere oplichtersbende te ontmantelen die verantwoordelijk was voor de diefstal van meer dan 10 miljard Zuid-Koreaanse won ($7,5 miljoen). Deze bende gebruikte cryptophishing om 230 slachtoffers op te lichten. Na het analyseren van 300.000 verdachte transacties arresteerden de autoriteiten 86 verdachten.

Strijd tegen crypto-oplichters in volle gang

Met deze arrestaties laat de Vietnamese politie zien dat zij de strijd tegen internationale crypto-oplichtingsbendes serieus neemt. De samenwerking met buitenlandse autoriteiten wordt versterkt, en het aantal arrestaties blijft stijgen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

SEC vs. Ripple tijdlijn: Wéér een gigantisch lange juridische strijd voor XRP in het vooruitzicht
Amerikaanse staatsschuld bereikt nieuwe hoogte: Toename van $204 miljard in één dag
SWIFT test in 2025 live transacties met tokenized assets en digitale valuta’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem