ethereum
Ethereum

Vitalik Buterin deelt waarom 2023 een goed jaar wordt voor Ethereum

Vitalik Buterin is het brein achter Ethereum en is nog altijd betrokken bij de ontwikkeling van het protocol. In antwoord op Balaji Srinivasan, een influencer met ruim 700.000 volgers, deelt Buterin waarom hij bullish is over 2023 voor Ethereum. In zijn verhaal zegt Buterin dat hij onder meer uitkijkt naar het behalen van zijn “basic rollup scaling” mijlpaal die in de roadmap van Ethereum staat.

Wat betekent dit?

In principe betekent dit dat EIP-4884 het levenslicht ziet in 2023. Oorspronkelijk zou dit verbeteringsvoorstel in de Shanghai-upgrade van maart zitten, maar dat kwam net iets te vroeg voor EIP-4884. Dit verbeteringsvoorstel introduceert “proto-danksharding”, een manier om de schaalbaarheid van de tweede-laag protocollen op Ethereum op te schalen. Verder is dit de eerste stap naar de grote Sharding-upgrade van volgend jaar.

Sharding is het proces waarbij een blockchain in stukken wordt opgehakt, zodat niet iedereen meer de volledige blockchain hoeft te valideren. Dit zorgt ervoor dat Ethereum een stuk meer transacties per seconde kan verwerken, omdat het niet meer gebonden is aan de maximale capaciteit van de gemiddelde node. Op deze manier kunnen mensen deelnemen aan een Shard en daarin het gros van hun eigen transacties verwerken.

Verder zei Buterin dat rollups dit jaar “zonder zijwieltjes” zullen rijden, waarmee het volgens hem tenminste overgaat naar “Fase 1”. Daarmee verwijst hij naar een post van 22 november op het “Ethereum Magicians forum” waarin hij de drie fasen van het “vertrouwensmodel” omschrijft. Dit gaat over de volwassenheid van technologie. Fase 0 betekent dat het nog volledig op de zijwielen leunt en Fase 1 markeert de stap naar onafhankelijkheid.

De toekomst van crypto

In een ander bericht van 30 december, deelde Buterin hoe een “goede crypto-toekomst” er volgens hem uitziet. Om dat voor elkaar te krijgen moeten onder meer de schaalbaarheid en privacy van projecten omhoog. Verder is het volgens Buterin belangrijk om de gebruiksvriendelijkheid naar een hoger niveau te tillen. Die moet zodanig omhoog, dat het hebben van gebruikersaccounts op de blockchain veiliger is voor gemiddelde gebruikers dan gecentraliseerde dienstverlening.

Als laatste ziet Buterin betalingen en decentralized finance (DeFi) als een belangrijk onderdeel van deze toekomst. Hier vallen ook de zogenaamde decentralized autonomous organizations (DAOs) onder. Dit zijn organisaties die volledig worden bestuurd door een groep mensen op de blockchain. Een soort democratisering van het bedrijfsmodel. Niet de meest efficiënte manier van ondernemen, maar wel een hele interessante.

Ethereum nieuws

Waarom de Ethereum koers op het punt staat te exploderen volgens deze indicator
Fidelity: stablecoins creëren scheiding tussen Bitcoin en Ethereum
Analist voorspelt enorme stijgingen voor Ethereum en Solana
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt