ftx
Exchange

Voormalig Alameda CEO Caroline Ellison krijgt twee jaar gevangenisstraf na rol in FTX-schandaal

Twee jaar geleden stortte de crypto exchange FTX in elkaar, nadat bleek dat het platform de fondsen van gebruikers misbruikte. Sam Bankman-Fried (SBF), de CEO en oprichter van FTX, werd geïdentificeerd als de hoofdschuldige en kreeg eerder al een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd. Nu heeft ook Caroline Ellison, een belangrijke figuur in de zaak, haar vonnis gekregen: twee jaar cel.

Ellison was CEO van Alameda Research, een handelsfirma die nauw verbonden was met FTX. Deze firma speelde een cruciale rol in het misbruik van klantengelden. FTX sluisde zonder toestemming van klanten hun tegoeden door naar Alameda, die deze fondsen vervolgens gebruikte voor risicovolle beleggingen. De verliezen hiervan werden niet gerapporteerd, waardoor FTX ogenschijnlijk solvabel bleef.

Samenwerking met justitie

Hoewel Ellison een grote rol speelde in de fraude, werkte ze nauw samen met de autoriteiten in de rechtszaak tegen Bankman-Fried. Haar medewerking werd door de rechter als uitzonderlijk beoordeeld, wat resulteerde in een lagere straf. De rechter erkende haar hulp, maar benadrukte dat de ernst van de misdaad te groot was om haar volledig vrij te spreken van een gevangenisstraf.

Financiële consequenties

Naast de gevangenisstraf moet Ellison ook ongeveer $11 miljard aan bezittingen inleveren. Na haar gevangenisstraf zal ze nog drie jaar onder toezicht staan. Ze heeft 45 dagen de tijd om zichzelf vrijwillig bij de autoriteiten te melden om haar straf te beginnen.

Ellison toont spijt

Tijdens de rechtszaak betuigde Ellison spijt en erkende ze de schade die ze had veroorzaakt aan de klanten van zowel FTX als Alameda. Ze gaf aan dat ze onder invloed stond van Bankman-Fried, met wie ze destijds ook een romantische relatie had. Volgens Ellison had ze moeite om zich uit de situatie los te maken. Dit toont een groter verantwoordelijkheidsgevoel dan Bankman-Fried, die tot nu toe geen berouw heeft getoond.

Met deze straf komt er een einde aan een belangrijk hoofdstuk in het FTX-schandaal, maar de nasleep zal nog lang voelbaar zijn in de cryptowereld.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Exchange nieuws

Kraken betreedt Nederlandse markt met overname van Bitcoin Meester
Afrikaanse landen kunnen belangrijke crypto hubs worden
Coinbase lanceert cbBTC: Nieuwe wrapped Bitcoin-token wint snel aan populariteit
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen