Japan crash
Beurs

Voormalig functionaris van de Bank of Japan sluit verdere renteverhoging dit jaar uit

Een voormalig bestuurslid van de Bank of Japan (BOJ), Makoto Sakurai, heeft laten weten dat de centrale bank geen verdere renteverhogingen zal doorvoeren voor de rest van het jaar. Volgens Sakurai is het onwaarschijnlijk dat de BOJ in staat zal zijn om vóór maart 2024 nog een verhoging door te voeren.

Deze uitspraak benadrukt de huidige voorzichtige houding van de bank, die marktstabiliteit op de korte termijn belangrijker vindt dan verdere verkrapping van het monetaire beleid.

Impact van de renteverhoging op de financiële markten

Op 31 juli verhoogde de BOJ voor het eerst in meer dan tien jaar haar rente naar ongeveer 0,25%, een duidelijke breuk met het langdurige nultariefbeleid.

Deze stap leidde tot een significante stijging van de Japanse yen, wat op zijn beurt zorgde voor het terugdraaien van de “risk-on” yen-carrytrades.

Dit had een directe impact op traditionele risicovolle activa, zoals Bitcoin, die in een paar dagen tijd van ongeveer $65.000 naar $50.000 daalde. Ondanks deze scherpe daling heeft Bitcoin zich inmiddels hersteld en handelt nu weer boven de $58.000, mede door een hernieuwd vertrouwen op Wall Street.

Geen renteverhogingen als markten instabiel zijn

De turbulentie op de markten leidde ertoe dat Shinichi Uchida, vice-gouverneur van de BOJ, zijn eerdere belofte om de rente verder te verhogen, nuanceerde. Uchida benadrukte dat de centrale bank geen renteverhogingen zou doorvoeren als de markten instabiel zijn.

Makoto Sakurai onderschreef deze voorzichtigheid en stelde dat marktstabilisatie momenteel de hoogste prioriteit moet hebben. Volgens Sakurai beweegt de BOJ zich van een periode van extreme monetaire verruiming naar een meer gebalanceerde aanpak, maar hij wees erop dat het belangrijk is dat de bank duidelijk communiceert over haar intenties om de monetaire verruiming voort te zetten zolang dat nodig is.

Met deze ontwikkelingen blijft de BOJ balanceren tussen de noodzaak van economische stimulans en de behoefte aan stabiliteit op de financiële markten, terwijl de wereldwijde economie nog steeds te maken heeft met onzekerheden.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt