Bitcoin

Voorzitter van de SEC bestempelt Bitcoin als ‘commodity’

De voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, zei maandag dat Bitcoin de enige cryptocurrency was die hij een commodity kon noemen in plaats van een security.

Commodity vs security

Het debat over de vraag of een bepaalde cryptocurrency kan worden bestempeld als een commodity in plaats van een security, heeft grote gevolgen. Securities kunnen namelijk alleen legaal aan het publiek worden verkocht als de uitgever zich bij de SEC registreert. Ook moet het zich houden aan een strikt openbaarmakingsregime. Gensler zei het volgende in een interview:

Investeerders hopen op hetzelfde rendement wanneer ze beleggen in securities. Veel van deze financiële activa, crypto-activa, hebben de belangrijkste kenmerken van een security, en vallen daarom onder de jurisdictie van de SEC.

“Ik kan alleen van Bitcoin zeggen dat het een commodity is”, voegde hij eraan toe. Deze classificatie geeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een sleutelrol bij het toezicht op Bitcoin-markten.

“Er zijn twee geweldige toezichthouders in dit land”, vervolgde Gensler. Hij stelde dat deze agentschappen de capaciteit hebben om samen te werken om eerlijkheid, transparantie en beleggersbescherming te bieden.

Komt er een Amerikaanse Bitcoin ETF?

De uitspraken van Gensler zorgden er ook voor dat het debat rondom de Amerikaanse spot Bitcoin ETF nieuw leven werd ingeblazen. James Seyffart, een ETF-analist bij Bloomberg Intelligence, geeft aan dat de uitspraken positief zijn voor Bitcoin, maar waarschijnlijk niet genoeg voor de goedkeuring van de Grayscale spot Bitcoin ETF.

De deadline voor de SEC om op de aanvraag van Grayscale te reageren staat op volgende week. Er is een kleine kans dat ze groen licht krijgen, maar de meeste experts verwachten er na alle afwijzingen van de afgelopen jaren weinig van. Eric Balchunas van Bloomberg maakte vergelijkbare opmerkingen. Balchunas geeft aan Grayscale een kans van ongeveer 0,5 procent te geven voor de toestemming van de SEC.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?