crash van de cryptomarkt
Bitcoin

Waarom daalt de cryptomarkt vandaag?

Vandaag krijgt de crypto wereld te maken met een nieuwe waardedaling. Hoewel sommige analisten meenden dat Bitcoin op het punt stond een nieuwe bullmarkt te bevestigen, kampt de cryptomarkt met een neergang door onzekerheid omtrent regelgeving en tekenen van een verslechterende macro-economische context.

Bitcoin en Ethereum hebben het zwaar

Op 20 april daalde de Bitcoin-prijs naar een laagste punt in 7 dagen op $28.400, doordat het cruciale niveau van $30.000 niet behouden kon worden. Dit maakt sommige handelaren bezorgd dat een verdere correctie de dieptepunten van de bearmarkt opnieuw zou kunnen aantikken.

Vergelijkbare zorgen bestaan voor Ether, dat na de Shapella-upgrade door het $2.100-niveau brak en een 11-maanden hoogtepunt bereikte, maar vervolgens op 20 april een laagste punt in 7 dagen van $1.930 bereikte, ondanks de uiterst succesvolle upgrade.

Bitcoin koers 20 april
BTC/USD 1 uur per candle – Bron: TradingView

Angst voor strenge regelgeving

Op 18 april verscheen Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, voor het Amerikaanse Huiscomité voor Financiële Diensten in een toezichthoudende hoorzitting, die cryptohandelaren waarschijnlijk nerveus maakte.

Gedurende de hoorzitting ontweek Gensler een definitief antwoord op de vraag of Ethereum een grondstof of effect was, ondanks herhaaldelijke verzoeken van commissieleden om hierover duidelijkheid te verschaffen.

Bovendien spande de SEC op 17 april een rechtszaak aan tegen de cryptocurrency-exchange Bittrex. In de aanklacht wordt gesteld dat Bittrex een niet-geregistreerd nationaal effectenbeurs runde.

Daarnaast keurde het Europees Parlement vandaag de MiCa wetgeving goed. Dit is een reeks wetten bedoeld om de cryptomarkt te reguleren. Het betreft de eerste Europese wetgeving rondom cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum. Deze wetten zijn erop gericht het gebruik van cryptomunten voor witwassen, fraude en andere illegale activiteiten zoveel mogelijk te beperken.

Strengere regelgeving kan negatief uitpakken voor cryptokoersen doordat het de toegankelijkheid en het gebruik van digitale valuta kan beperken. Hierdoor kan de vraag en prijs dalen. Bovendien zorgen strikte regels vaak voor extra kosten en administratieve lasten voor zowel bedrijven als investeerders. Dit kan innovatie remmen en sommige spelers uit de markt drijven, wat op termijn een negatieve impact op de koersen kan hebben.

Economische onzekerheid en een nieuwe renteverhoging

Een andere cruciale factor die druk uitoefent op de cryptomarkt is de angst voor een bankencrisis en een Federal Reserve die vastbesloten is de inflatie verder te beteugelen door renteverhogingen door te voeren. Powell en de Fed blijven het doel benadrukken om de inflatie terug te brengen tot 2%. Tijdens een persconferentie op 28 maart herhaalde Powell:

“We blijven ons inzetten om de inflatie terug te brengen tot ons doel van 2 procent en om de inflatieverwachtingen voor de langere termijn goed verankerd te houden. Het terugdringen van de inflatie vereist waarschijnlijk een periode van groei onder de trend en enige versoepeling van de arbeidsmarktomstandigheden. Het herstellen van prijsstabiliteit is essentieel om de weg vrij te maken voor het bereiken van maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen op de langere termijn.”

Analisten en beleggers zijn het er grotendeels over eens dat de rentetarieven naar verwachting zullen blijven stijgen tijdens de volgende bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC), gepland op 3 mei 2023.

Deze datum is eveneens van groot belang voor crypto investeerders, aangezien de sector nog steeds een sterke correlatie vertoont met de wereldwijde aandelenmarkten.

rente fed
Verwachte renteverhoging Fed voor 3 mei – Bron: CME Group

Ten slotte is er het probleem dat grote banken verwachten dat de VS in 2023 een scherpe recessie zal ervaren, die waarschijnlijk de prijzen van risicovolle activa, zoals cryptocurrencies, onder druk zal zetten.

Uit de analyse van de U.S. Bank blijkt dat het beleggers sentiment over de huidige economische situatie laag blijft en een neerwaartse trend vertoont.

Kortom, de cryptomarkt heeft het de laatste tijd zwaar en dit negatieve sentiment zou aan kunnen houden vanwege de verslechterende macro-economische situatie. Echter, Bitcoin heeft in het verleden vaker voor positieve verrassingen gezorgd, dus je weet maar nooit.

Bitcoin nieuws

Bitcoin-prijsanalyse: Bereikt BTC in juli 2025 een nieuwe piek?
JPMorgan CEO Jamie Dimon blijft kritisch: ‘Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde’
CryptoQuant: Bitcoin koers kan naar $250.000 stijgen in 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto expert doet bizarre voorspelling: “XRP-prijs kan stijgen naar 10 duizend dollar”
Analist: Dit zijn de beste momenten om winst te nemen op XRP
Dogecoin-whales verplaatsen 690 miljoen DOGE na Elon Musk-uitspraak
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk