AEX
Aex, Beurs

Waarom vandaag cruciaal wordt voor de AEX koers

De AEX koers is vandaag in het groen geopend, met een bescheiden stijging van 0,31%. Dit brengt de index op het moment van schrijven op 891,65 punten. Het lijkt er nu toch echt op dat de correctie achter ons ligt.

Maar of dat echt zo is, zal later vandaag moeten blijken. Om half 3 worden namelijk belangrijke inflatiecijfers verwacht, die van grote invloed kunnen zijn op het verdere verloop van de beurs.

Een zucht van verlichting

Vooral de Amerikaanse aandelenmarkten hebben gisteren goed gepresteerd. Zo sloot de S&P500 met een winst van 1,68%. Er was een duidelijke trigger voor deze stijging: de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) steeg namelijk slechts lichtjes, wat voor een zucht van verlichting zorgde bij beleggers.

De markt hoopt dringend op een renteverlaging door de Federal Reserve, zeker na de zwakke economische en arbeidsmarktcijfers. Maar hiervoor moet de inflatie in de ogen van de centrale bank eerst voldoende onder controle zijn.

Waarom half 3 cruciaal wordt

De PPI was slechts het eerste cijfer in een tweeluik over inflatie. Vandaag volgt een veel crucialer moment met de publicatie van de consumenteninflatie (CPI) om half drie vanmiddag. De PPI-cijfers vielen mee, wat de koersen gisteren al deed stijgen.

Als de CPI-cijfers vandaag positief uitvallen, wordt de kans groter dat de Federal Reserve de rente met 0,5% zal verlagen. Dit zou fantastisch nieuws zijn voor de financiële markten, die al langere tijd smachten naar versoepeling van het monetaire beleid.

Gisteren werd de kans op een renteverlaging van 50 basispunten nog geschat op 47,5%, maar na de gunstige PPI-cijfers is deze verwachting al gestegen naar 50,5%. Hierdoor nemen de optimistische geluiden op de markt toe, in afwachting van het inflatierapport later vandaag.

Bitcoin koers profiteert van positief sentiment op de beurs

Ook de Bitcoin koers profiteert van de positieve stemming op de aandelenmarkten. Op het moment van schrijven is de koers met 3% gestegen, wat de prijs op $61.000 brengt. De groeiende optimisme in de financiële markten lijkt ook de cryptomarkt mee te sleuren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt