crash
Beurs

Was dit de boosdoener achter de gigantische financiële crash van gisteren?

De wereldwijde financiële markten kregen maandag een harde klap, en ook Bitcoin en de cryptosector werden zwaar getroffen. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze crash verband houdt met ontwikkelingen rond de Japanse yen.

Dit heeft alles te maken met de zogenaamde ‘carry trade’. Maar wat houdt dit financiële begrip precies in en hoe heeft het bijgedragen aan de recente dip in de cryptomarkt?

Wat is de carry trade?

Carry trade is een beleggingsstrategie waarbij investeerders geld lenen in een valuta met een lage rente, zoals de Japanse yen, en het vervolgens investeren in activa die een hoger rendement bieden. Het doel is om te profiteren van het renteverschil tussen de twee valuta’s.

In Japan is de rente sinds 2018 op 0 procent gehouden, wat het lenen van de yen zeer aantrekkelijk maakte voor carry trades. Gisteren verhoogde de Bank of Japan echter onverwacht de rente naar 0,25 procent om de inflatie tegen te gaan. Deze plotselinge verhoging zorgde ervoor dat de waarde van de yen snel steeg, waardoor carry trades onaantrekkelijker werden.

Investeerders begonnen massaal hun risicovolle activa zoals aandelen en cryptocurrencies te verkopen om hun yen-leningen terug te betalen, wat leidde tot een enorme crash op de financiële markten.

De yen wordt sterker

Met meer renteverhogingen in het vooruitzicht zal de yen waarschijnlijk verder versterken. Dit dwingt carry traders om hun posities te sluiten, wat leidt tot zogenaamde cascade-liquidaties. De gevolgen hiervan zijn voelbaar op alle financiële markten. De Japanse renteverhoging markeert het einde van het carry trade-feest. Bartosz Lipinski van CubeExchange zegt hierover:

“Eerder kon men de yen vrijwel gratis lenen en deze gebruiken om te speculeren in de markt op een verscheidenheid aan assets. Onzekerheid in het Midden-Oosten, evenals een mogelijke recessie in de VS, leidt ertoe dat veel handelaren risicomijdend worden.”

Maar niet alleen de Japanse renteverhoging veroorzaakte problemen. De financiële markten ervoeren maandag een “perfecte storm” van negatieve factoren. Analisten wijzen op Amerikaanse recessieangsten en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten als belangrijke drijfveren achter de crash.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt