Bitcoin Nieuws

Wat is er aan de hand met Wrapped Bitcoin?

Het is op Ethereum mogelijk om een synthetische versie van Bitcoin te creëren. Die doe je door Bitcoin naar een specifiek adres op de Bitcoin blockchain te sturen. Vervolgens krijg je hier zogenaamde Wrapped Bitcoin voor terug op de Ethereum blockchain. De daadwerkelijke Bitcoin zit vast totdat jij de Wrapped Bitcoin weer terugstuurt.

Wat is er aan de hand?

Nu is er iets vreemds aan de hand, want de koers van Wrapped Bitcoin (WBTC) is afgelopen week de koppeling met Bitcoin verloren. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat WBTC de op 22 na grootste munt van de markt is met een market cap van 3,5 miljard dollar. Het idee van de tokens is dat mensen die hun Bitcoin willen gebruiken in bijvoorbeeld het DeFi-ecosysteem van Ethereum dat eenvoudig kunnen doen.

Zo kunnen Bitcoiners van alle mogelijkheden gebruik maken, zonder dat ze andere tokens hoeven te kopen. Dat laatste kan namelijk nog weleens een probleem zijn voor Bitcoiners, waaronder mijzelf. WBTC is een belangrijkte tool in de DeFi-wereld. Dat blijkt wel uit het feit dat er in de afgelopen 24 uur voor 88 miljoen dollar aan WBTC verhandeld werd.

Afgelopen week verloor WBTC echter de koppeling met Bitcoin. Sinds het opblazen van FTX van begin november, handelde de token met een korting ten opzichte van Bitcoin. Dat is natuurlijk niet de bedoeling met een token die in principe 1 op 1 verbonden is met Bitcoin.

Open markt

In principe kun je de WBTC token altijd inruilen voor Bitcoin. Het blijft echter een open markt en daarmee is het mogelijk dat de waarde van de token onder die van Bitcoin duikt. De liquiditeit in Bitcoin is immers groter dan in deze token, waardoor er een kans bestaat dat de koers soms wat vreemd reageert.

Er gingen even wat geruchten dat Alameda Research een belangrijke rol speelde voor WBTC. Om die reden dachten mensen dat de token niet daadwerkelijk gedekt is door Bitcoin-reserves. Volgens Kaiko Data is dat niet waar en kunnen de reserves op de blockchain gecontroleerd worden.

Overigens is BitGo de beheerspartij voor WBTC. Volgens Chen Fang, de COO van BitGo, zijn de geruchten over de dekking van WBTC “fake news.” Het bedrijf zelf heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Het is te hopen dat WBTC inderdaad 100 procent gedekt is, maar het feit dat we ons dat moeten afvragen is überhaupt al geen goede zaak.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten