Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

Wat was het effect van Binance op de overname van CoinMarketCap?

Wat is de invloed op CoinMarketCap geweest sinds de overname ervan in maart dit jaar? Een aantal crypto-experts hebben dit besproken. Lees hier de resultaten van dit gesprek.


Introductie CoinMarketCap

CoinMarketCap (of CMC afgekort) is al jaren één van de belangrijkste analytische website die gegevens over crypto-tokens en exchanges aanbiedt. Zo is bijvoorbeeld het aantal cryptocurrency-projecten te vinden op de website, inclusief de prijs ervan, het verloop van deze prijs, waar je deze munten kan kopen, de dominantie van Bitcoin (BTC) en meer.

Alhoewel er ook diverse concurrenten van CMC actief zijn op dezelfde markt, bleek CMC het meest populair te zijn, ondanks de soms grote verschillen in gepubliceerde gegevens.


Is CMC door Binance gered?

Volgens één van de experts, Sam Bankman-Fried, tevens CEO van een FTX-derivaten-exchange, zou het kunnen dat Binance de analytische website CMC gered heeft, of in ieder geval gedeeltelijk. Dit maakte hij bekend via Twitter.

Alhoewel CMC hiermee door een overname mogelijk gered kan zijn, heeft het volgens Sam Bankman-Fried (SMF) juist ook de concurrentie versterkt. Dit door de kritiek die geleverd is op Binance na de overname. Een deel van de crypto-community vond de overname door Binance frappant, omdat het mogelijk de voorkeur ging leggen op producten en diensten van de momenteel grootste crypto-exchange ter wereld. Hierdoor heeft bijvoorbeeld de CMC-concurrent CoinGecko de website nu ingehaald, aldus SMF.

Een voorbeeld van de veranderingen die is doorgevoerd is de rank van OKEx. Dit is net als Binance één van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, maar staat op CMC slechts op rank 37. Deze keuze lijkt dan ook niet geheel correct te zijn.

Toch is er ook veel verbeterd aan het platform van CMC. Zo waren veel gegevens van het platform iets meer dan een jaar geleden zeer twijfelachtig. Van 80% van de top exchanges op het platform waren veel gegevens twijfelachtig. Dit percentage is nu flink teruggeschroefd. Hiernaast zijn er ook een paar visuele verbeteringen gekomen aan onder andere de homepage van de website, wat de uitstraling ervan ten goede doet.

Deze nepvolumes was volgens CZ, CEO van Binance, ook één van de redenen die de overname destijds mogelijk stopgezet zou kunnen hebben. Maar CMC scoorde echter hoog op andere vlakken. Een vaar van is het werven van nieuwe gebruikers. Uiteindelijk zouden de voordelen meer wegen dan de nadelen en hebben ze de overname toch voortgezet. Het is momenteel niet bekend waar CMC nu zou staan zonder de overname.


Bias Binance

Het lijkt erop dat Binance een steeds grotere invloed heeft op de gehele crypto-branche. Hiermee zou het bedrijf een soort van Google van de crypto-branche kunnen worden. Het bedrijf blijft zich dan ook volop uitbreiden, met als voorbeeld de recentelijk toegevoegde DeFi-projecten op het platform.

Alhoewel CMC over het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd is, is het nu wel eigendom geworden van de grootste gecentraliseerde exchange ter wereld. Enige vorm van partijdigheid kan hierdoor eigenlijk niet worden geëlimineerd.

Ook CZ, CEO van Binance, vond dit een interessante kwestie. Hij zei hierover het volgende:

“Aan perceptie kunnen wij helaas niet veel doen. Samen met het team van CoinMarketCap kunnen we echter wel flinke stappen zetten om het product te verbeteren. Dit zijn wij dan ook van plan om te doen. Hiernaast promoot ik ook wel eens andere informatiewebsites, zoals CoinGecko. Binnen de gehele crypto-ruimte is genoeg ruimte voor meer producten en teams.”

Changpeng Zhao (CZ), CEO Binance


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten