Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De transactiekosten van Bitcoin schoten plotseling als een raket omhoog en dat maakt dat sommige mensen denken dat het netwerk wordt aangevallen. Het zou dan gaan om een zogenaamde Denial of Service (DoS) aanval op het netwerk. Voor het eerst sinds 2017 waren de transactiekosten in een blok hoger dan de bloksubsidie die miners ontvangen.
Momenteel ligt die subsidie op 6,25 Bitcoin per blok en de transactiekosten voor het blok in kwestie liepen op tot 6,76 Bitcoin.
Inmiddels is de situatie weer redelijk afgekoeld, want het volgende blok zit voor 2,65 Bitcoin gevuld met transactiekosten. Dat betekent dat de gelukkige miner die dit blok weet te vinden daar een extra beloning van 74.670 dollar voor krijgt tegen de huidige koersen.
De transactiekosten liggen daarmee op ongeveer 10,12 dollar per stuk. Voor een deel van het netwerk betekent dit dat Bitcoin even onbruikbaar is. Als je geen haast hebt met een transactie, dan is het op dit moment beter om even te wachten.
Het Lightning Network zou nu wel uitkomst kunnen bieden, maar dan moet je daar net een deel van je Bitcoin hebben staan natuurlijk. Uiteindelijk zal dit echter weinig mensen schaden, omdat de meeste mensen Bitcoin gebruiken als een store of value.
Met een store of value bedoelen we een spaarmiddel. De meeste mensen, zeker in het Westen, betalen niet met Bitcoin, maar houden het vooral vast vanwege de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.
De reden voor de enorme piek in de transactiekosten lijkt duidelijk. Het is geen overheid die Bitcoin probeert aan te vallen, maar het zijn de populaire Bitcoin Ordinals die op dit moment door het dak gaan. Bitcoin Ordinals is het protocol waarmee het mogelijk is om NFTs op Bitcoin te publiceren.
We weten dit, omdat ongeveer 75 procent van alle transacties op 7 mei 2023 gebruik maakten van Taproot. Dat is de update die ervoor zorgde dat Bitcoin Ordinals mogelijk werd. Taproot wordt op dit moment vooral gebruikt voor Ordinals.
Op Binance was het zelfs even onmogelijk om Bitcoin-transacties te doen vanwege de hoge transactiekosten. Dat is op zich logisch, omdat beurzen vaak met vaste kosten werken.
De waarde van de cryptomarkt knalt de lucht in na een verrassend bericht van Trump over een pauze van de handelsoorlog.
Bitcoin bevindt zich in een leeg handelsgebied tussen $70K en $80K, wat zorgt voor onvoorspelbare koersbewegingen. Ontdek waarom deze zone extra volatiliteit met zich meebrengt.
Lees meer over de tegenreactie van de EU in de handelsoorlog met de Verenigde Staten en de impact op de Bitcoin koers.
Elon Musk pleit voor zero-tariff zone tussen VS en EU, terwijl handelsoorlog wereldwijde markten en cryptoprijzen hard raakt.
Op 28 maart zakt de crypto markt flink weg. Bitcoin daalt onder $86.000 en Ethereum verliest meer dan 5% aan waarde.
Elon Musks DOGE-team dringt door tot de SEC te midden van politieke spanningen en cryptovolatiliteit. Wat betekent dit voor toezicht en markten?