Bitcoin (BTC)
Bitcoin

Wordt Bitcoin aangevallen door overheden?

De transactiekosten van Bitcoin schoten plotseling als een raket omhoog en dat maakt dat sommige mensen denken dat het netwerk wordt aangevallen. Het zou dan gaan om een zogenaamde Denial of Service (DoS) aanval op het netwerk. Voor het eerst sinds 2017 waren de transactiekosten in een blok hoger dan de bloksubsidie die miners ontvangen.

Momenteel ligt die subsidie op 6,25 Bitcoin per blok en de transactiekosten voor het blok in kwestie liepen op tot 6,76 Bitcoin.

Situatie koelt langzaam af

Inmiddels is de situatie weer redelijk afgekoeld, want het volgende blok zit voor 2,65 Bitcoin gevuld met transactiekosten. Dat betekent dat de gelukkige miner die dit blok weet te vinden daar een extra beloning van 74.670 dollar voor krijgt tegen de huidige koersen.

De transactiekosten liggen daarmee op ongeveer 10,12 dollar per stuk. Voor een deel van het netwerk betekent dit dat Bitcoin even onbruikbaar is. Als je geen haast hebt met een transactie, dan is het op dit moment beter om even te wachten.

Het Lightning Network zou nu wel uitkomst kunnen bieden, maar dan moet je daar net een deel van je Bitcoin hebben staan natuurlijk. Uiteindelijk zal dit echter weinig mensen schaden, omdat de meeste mensen Bitcoin gebruiken als een store of value.

Met een store of value bedoelen we een spaarmiddel. De meeste mensen, zeker in het Westen, betalen niet met Bitcoin, maar houden het vooral vast vanwege de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Hoe komt dit?

De reden voor de enorme piek in de transactiekosten lijkt duidelijk. Het is geen overheid die Bitcoin probeert aan te vallen, maar het zijn de populaire Bitcoin Ordinals die op dit moment door het dak gaan. Bitcoin Ordinals is het protocol waarmee het mogelijk is om NFTs op Bitcoin te publiceren.

We weten dit, omdat ongeveer 75 procent van alle transacties op 7 mei 2023 gebruik maakten van Taproot. Dat is de update die ervoor zorgde dat Bitcoin Ordinals mogelijk werd. Taproot wordt op dit moment vooral gebruikt voor Ordinals.

https://twitter.com/0xfoobar/status/1655210834392432642

Op Binance was het zelfs even onmogelijk om Bitcoin-transacties te doen vanwege de hoge transactiekosten. Dat is op zich logisch, omdat beurzen vaak met vaste kosten werken.

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom