Blockchain

Zalmexporteur uit Noorwegen zet blockchain in tegen voedselfraude

Kvarøy Arctic, de producent van gekweekte zalm uit Noorwegen, heeft zich aangesloten bij IBM’s Food Trust. Dit is de op blockchain-gebaseerde supply chain-oplossing voor de voedselindustrie, ontwikkeld door IBM.


Kvarøy Arctic en blockchain

Kvarøy Arctic, de producent van gekweekte zalm, komt uit Noorwegen en is een grote leverancier aan een groot aantal restaurants in de Verenigde Staten (VS) en Canada. Ook levert Kvarøy Arctic aan de Whole Foods-retailer.

Zij zetten nu de blockchain-technologie in om informatie over de oorsprong van de gekweekte zalm te geven. Iedereen die deze informatie wil inzien, kan dit eenvoudig doen door een QR-code te scannen met zijn of haar smartphone. Wanneer zij deze code scannen, krijgen zij uitgebreide informatie inclusief afbeeldingen met uitgebreide informatie over de omstandigheden waaronder de zalm is gekweekt. Maar ook biedt het systeem informatie over de leeftijd van de zalm, de oogstdatum en informatie over de logistieke route die de zalm heeft afgelegd. Hiermee biedt de zalmproducent in één keer een enorme transparantie in hun gehele proces.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Toename visvraag

De zalmproducent ziet hiernaast een enorme toename in vraag van vis vanuit de VS. Over de afgelopen 3 maanden heeft de zalmproducent bijna twee keer zoveel geleverd als de perioden daarvoor.

Deze ontwikkeling bevordert echter ook het aantal fraudegevallen. Zo is de voedingsmiddelenindustrie over het algemeen vrij fraudegevoelig. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van de non-profit organisatie ‘Oceana’ dat ongeveer 30% van alle vis die in winkels verkocht wordt binnen de VS een verkeerd etiket heeft. Het gevolg hiervan is dat de klant teveel betaalt voor iets wat zij eigenlijk helemaal niet kopen. Dit probleem wil de zalmproducent dan ook graag met dit blockchain-systeem oplossen. Ook zou de blockchain-technologie kunnen helpen bij het verspillen van voedsel, zodat meer mensen kunnen worden gevoed zonder dat hier direct meer voor hoeft te worden geproduceerd.