Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Als we een onderzoek van het Amerikaanse Gallup mogen geloven, dan neemt het vertrouwen in de bankensector daar in rap tempo af. Zodanig zelfs, dat het vertrouwen op dit moment een niveau bereikt dat sinds 2008 niet meer is aangetikt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de bankencrisis die sinds maart 2023 bezig is als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve.
Uit het onderzoek van Gallup komt naar voren dat tenminste 48 procent van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van hun geld bij de banken in Amerika. Daar moet bij vermeld worden dat het onderzoek werd afgenomen na het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank, maar dat het omvallen van First Republic op dat moment nog niet bekend was.
Grappig genoeg zijn het vooral mensen met lagere inkomens en mensen zonder universiteitsdiploma’s die zich zorgen maken over hun geld bij de banken. Terwijl je ook zou zeggen dat die mensen over het algemeen wat minder geld bij de banken hebben staan.
Al zijn mensen met lagere inkomens vaak ook weer de mensen die er niet voor kiezen om te investeren, maar juist om braaf te sparen bij de banken. Het niveau van de zorgen over het geld bij de banken ligt volgens Gallup in ieder geval op het niveau van de Kredietcrisis van 2008.
“De laatste cijfers liggen op hetzelfde niveau als in 2008. In september van dat jaar, kort na het omvallen van Lehman Brothers, wat nog altijd het grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de Verenigde Staten is”, aldus Gallup in het onderzoek.
Ondertussen spreken enkele experts van de Hoover Institution denktank hun zorgen uit over 186 andere Amerikaanse banken. Die zouden om kunnen vallen als de helft van alle onverzekerde spaarders besluit om hun geld daar weg te halen. Deze banken hebben een totaal van 300 miljard dollar aan assets, maar vertegenwoordigen minder dan 5 procent van de 4.135 FDIC-verzekerde banken in Amerika.
Eerder deze maand verscheen er een rapport in de Telegraph in Groot-Brittanië, waarin staat dat de helft van alle Amerikaanse banken weleens insolvent kan geraken.
Het baseerde zich daarbij op een onderzoek van Amit Seru, een bankenexpert van Stanford University, die schatte dat 2.315 Amerikaanse banken op dit moment meer schulden dan assets op de balans hebben. Wat dat voor Bitcoin betekent is lastig te zeggen, maar tot nu toe is de bankencrisis geen slechte ontwikkeling geweest voor de koers.
Robert Kiyosaki noemt fiatgeld nep en beschuldigt financiële leiders van corruptie. Hij pleit voor investeren in goud, zilver en Bitcoin (BTC).
De dreigende Amerikaanse shutdown en het vertrek van SEC-voorzitter Gensler kunnen Ripple’s rechtszaak beïnvloeden. Nieuwe deadlines bepalen XRP’s toekomst in 2025.
BRICS onderzoekt een goudgedekte digitale munt om afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Blockchain-technologie biedt transparantie, stabiliteit en wereldwijde kansen.
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
XRP koers bereikt $2,52 na RLUSD-lancering. Analist voorspelt uitbraak naar $5 dankzij Bollinger Bands en bullish flagpatroon.