Bitcoin Nieuws

Zorgen over bankencrisis bereiken niveau van 2008

Als we een onderzoek van het Amerikaanse Gallup mogen geloven, dan neemt het vertrouwen in de bankensector daar in rap tempo af. Zodanig zelfs, dat het vertrouwen op dit moment een niveau bereikt dat sinds 2008 niet meer is aangetikt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de bankencrisis die sinds maart 2023 bezig is als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve.

bankencrisis

Grote zorgen

Uit het onderzoek van Gallup komt naar voren dat tenminste 48 procent van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van hun geld bij de banken in Amerika. Daar moet bij vermeld worden dat het onderzoek werd afgenomen na het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank, maar dat het omvallen van First Republic op dat moment nog niet bekend was.

Grappig genoeg zijn het vooral mensen met lagere inkomens en mensen zonder universiteitsdiploma’s die zich zorgen maken over hun geld bij de banken. Terwijl je ook zou zeggen dat die mensen over het algemeen wat minder geld bij de banken hebben staan.

Al zijn mensen met lagere inkomens vaak ook weer de mensen die er niet voor kiezen om te investeren, maar juist om braaf te sparen bij de banken. Het niveau van de zorgen over het geld bij de banken ligt volgens Gallup in ieder geval op het niveau van de Kredietcrisis van 2008.

“De laatste cijfers liggen op hetzelfde niveau als in 2008. In september van dat jaar, kort na het omvallen van Lehman Brothers, wat nog altijd het grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de Verenigde Staten is”, aldus Gallup in het onderzoek.

Honderden Amerikaanse banken

Ondertussen spreken enkele experts van de Hoover Institution denktank hun zorgen uit over 186 andere Amerikaanse banken. Die zouden om kunnen vallen als de helft van alle onverzekerde spaarders besluit om hun geld daar weg te halen. Deze banken hebben een totaal van 300 miljard dollar aan assets, maar vertegenwoordigen minder dan 5 procent van de 4.135 FDIC-verzekerde banken in Amerika.

Eerder deze maand verscheen er een rapport in de Telegraph in Groot-Brittanië, waarin staat dat de helft van alle Amerikaanse banken weleens insolvent kan geraken.

Het baseerde zich daarbij op een onderzoek van Amit Seru, een bankenexpert van Stanford University, die schatte dat 2.315 Amerikaanse banken op dit moment meer schulden dan assets op de balans hebben. Wat dat voor Bitcoin betekent is lastig te zeggen, maar tot nu toe is de bankencrisis geen slechte ontwikkeling geweest voor de koers.

Regulatie nieuws

Groeiende onrust in Amerikaans bankwezen stimuleert vertrouwen in Crypto
Kan Amerika zijn rekeningen nog betalen na 1 juni?
Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren