South Korea Crypto
Regulatie

Zuid-Koreaanse crypto-exchanges rapporteerden in 2023 bijna 50% meer verdachte transacties

Zuid-Korea’s Financial Intelligence Unit (FIU) heeft gemeld dat in 2023 het aantal verdachte transacties op lokale digitale activabeurzen met 49% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dit komt naar voren uit het werkplan voor 2024, dat op 14 februari werd gepubliceerd door de FIU. In dit document worden belangrijke data en strategieën voor het toezicht op de cryptomarkt belicht.

Meer dan 16.000 transacties in 2023 gemeld

De FIU moedigt crypto-exchanges actief aan om transacties die mogelijk duiden op witwaspraktijken en illegale kapitaalvlucht te melden. Dit heeft ertoe geleid dat in 2023 in totaal 16.076 transacties werden gerapporteerd, een significante stijging ten opzichte van de 10.797 meldingen in 2022. Het totaal aantal verdachte transacties, inclusief maar niet beperkt tot crypto-activa, steeg met 10,2%.

Verder meldt de FIU een bijna 90% toename in het aantal meldingen van vermoedelijke cryptomisdrijven in vergelijking met het jaar ervoor. Door de Wet op de gespecificeerde financiële informatie heeft de FIU echter geen details vrijgegeven over de aard van deze meldingen.

Veel gevallen van niet-geregistreerde cryptoleningsbedrijven geïdentificeerd

De toezichthouder heeft ook honderd gevallen van niet-geregistreerde cryptoleningsbedrijven geïdentificeerd en deze doorgegeven aan de Rijksbelastingdienst en het Korps Landelijke Politiediensten voor verder onderzoek. Deze zaken zijn geïdentificeerd aan de hand van de jaarlijkse gegevens over verdachte transacties verzameld in december 2023 en januari 2024.

Met het oog op 2024 is de FIU van plan haar team gespecialiseerd in cryptovaluta uit te breiden en te versterken door gerichte opleidingen en trainingen. Daarnaast staat de lancering van een ‘virtueel activaanalysesysteem’ op de planning, dat zal helpen bij het volgen en analyseren van transactiedetails van virtuele activa en de complexe bewegingspaden ervan.

Introduceren van preventief handelsopschortingssysteem

Kort voor de officiële bekendmaking van deze plannen door de FIU, rapporteerde The Korea Times dat het agentschap een preventief handelsopschortingssysteem zou introduceren voor verdachte transacties op reeds actieve platforms in Zuid-Korea. Dit systeem maakt het mogelijk transacties te bevriezen nog voordat een formeel onderzoek is gestart.

Op 7 februari kondigde de Financial Services Commission, een andere Koreaanse toezichthouder, aan dat cryptocriminelen die betrokken zijn bij illegale activiteiten met meer dan 3,8 miljoen dollar aan winst, het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?