Miners
Blockchain

Zweedse cryptominers zijn meer dan €84 miljoen aan belasting verschuldigd na ontduiking

Zweedse autoriteiten hebben vastgesteld dat cryptominers in Zweden meer dan €84 miljoen aan belastingen verschuldigd zijn na een diepgaand onderzoek. De Zweedse belastingdienst, Skatteverket, onthulde dat 18 van de 21 onderzochte cryptominingbedrijven tussen 2020 en 2023 ‘misleidende of onvolledige’ gegevens hebben ingediend. Dit werd gedaan om onterecht gebruik te maken van fiscale voordelen, waaronder het ontduiken van btw en inkomstenbelasting.

Bedrijfsactiviteiten op misleidende manier omschreven

Het onderzoek toonde aan dat sommige bedrijven hun bedrijfsactiviteiten op een misleidende manier hebben omschreven om btw-betalingen te vermijden. Anderen hebben geprobeerd te ontkomen aan importbelastingen op mijnbouwapparatuur en inkomstenbelasting op de opbrengsten uit hun activiteiten. De belastingdienst stelt dat door deze praktijken aanzienlijke belastinginkomsten zijn misgelopen door incorrecte voorbelasting, niet betaalde uitvoerbelastingen en niet gemelde crypto-activa.

De betreffende bedrijven zijn nu collectief verantwoordelijk voor het betalen van meer dan 990 miljoen Zweedse kroon (€84 miljoen), inclusief 932 miljoen kroon aan niet-betaalde btw en ongeveer 57,9 miljoen kroon aan belastingtoeslagen. Ondanks beroepen tegen deze eisen door de cryptominingbedrijven, heeft een administratieve rechtbank de meeste van deze beroepen afgewezen.

Nieuw commercieel pand en datacenter voor Hive Digital Technologies

Ondertussen heeft het cryptominingbedrijf Hive Digital Technologies onlangs een nieuw commercieel pand en een datacenter in Boden, Zweden, verworven. Volgens Johanna Thornblad, de Zweedse landspresident van Hive, zal dit nieuwe centrum het bedrijf helpen zijn regionale aanwezigheid te vergroten en zijn toewijding aan duurzame praktijken en energie-efficiëntie verder te benadrukken.

Hive, dat ook faciliteiten in Canada en IJsland bezit, zet zich in voor het gebruik van groene energie bij het minen van digitale activa zoals Bitcoin. Dit nieuwe project zal ook een nieuwe generatie ASIC-servers huisvesten, wat zal bijdragen aan een toename van de Bitcoinproductie van het bedrijf.

Blockchain nieuws

Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Web3-spellen moeten overstappen op ‘play AND earn’ om meer gebruikers aan te trekken
Cryptocurrency-industrie potentieel op koers om 1 miljard gebruikers te bereiken tegen 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’