Regulatie

34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed

De Russische president Vladimir Poetin maakte donderdag bekend dat 34 landen interesse hebben getoond om lid te worden van BRICS, het internationale bondgenootschap van opkomende economieën.

Tijdens een vergadering met BRICS-functionarissen gaf Poetin een update over de status van de organisatie, die momenteel onder Russisch voorzitterschap staat. Het nieuws werd gedeeld door het Russische persbureau Tass.

Wat is BRICS?

BRICS, dat momenteel bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, biedt een alternatief voor de door het Westen gedomineerde wereldorde. Het bondgenootschap streeft naar meer geopolitieke invloed en economische samenwerking tussen landen die zich niet willen schikken naar de normen en waarden van Europese en Amerikaanse instellingen.

Poetin benadrukte de groeiende aantrekkingskracht van BRICS: “Op dit moment hebben 34 landen hun interesse kenbaar gemaakt om op een bepaalde manier betrokken te raken bij onze groep.” Hij noemde dit een belangrijk signaal dat de invloed van BRICS blijft groeien.

Expansie en integratie

Recentelijk is BRICS uitgebreid met nieuwe leden, waaronder Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Turkije staat op de drempel van toetreding. De organisatie blijft daarmee een steeds aantrekkelijker alternatief voor landen die op zoek zijn naar een ander economisch en politiek model.

Tijdens de bijeenkomst herhaalde Poetin de toewijding van Rusland om de integratie van nieuwe leden soepel te laten verlopen. “Ons voorzitterschap heeft als doel om in alle opzichten te helpen bij de snelle en natuurlijke integratie van nieuwe lidstaten in BRICS,” aldus Poetin.

Toekomstplannen

Poetin sprak ook over de mogelijkheid om een BRICS-parlement op te richten. Dit zou volgens hem een belangrijke stap zijn om multilateralisme en wereldwijde rechtvaardigheid te bevorderen. “Parlementen spelen een cruciale rol bij het bevorderen van democratie, soevereiniteit en wederzijds respect,” voegde hij toe.

BRICS is in korte tijd uitgegroeid van een klein collectief van opkomende economieën tot een krachtig geopolitiek blok dat steeds meer landen aantrekt. Wat ooit begon als een los samenwerkingsverband, ontwikkelt zich nu snel tot een serieuze tegenhanger van bestaande globale structuren.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten