jerome powell, fed
Regulatie

‘Amerikaanse Fed moet spoedvergadering houden’, mogelijk renteverlaging op komst

Het is een ongekend slechte dag voor de wereldwijde financiële markten. De Japanse markten zijn hard ingestort met een daling van de yen van 13%, en andere Aziatische markten, zoals Korea en Taiwan, hebben bijna 10% verlies geleden.

Ook de cryptomarkt is zwaar getroffen, waarbij Bitcoin (BTC) in een week tijd bijna 27,5% heeft verloren. Daarnaast zijn de S&P futures, contracten waarmee beleggers kunnen speculeren op de S&P 500 index, met 4% gedaald. Deze ontwikkelingen wijzen op wijdverspreide marktstress.

Als reactie op de wereldwijde crash en paniek heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) een spoedvergadering belegd. Experts verwachten dat de Fed de crisis zal aanpakken door de rente met 50 basispunten te verlagen. Elk basispunt staat gelijk aan 0,01% verlaging of verhoging van de rentetarieven. In dit geval betekent het dat de tarieven met 0,50% verlaagd zouden kunnen worden. Dit wordt gedaan om lenen goedkoper te maken en investeringen te stimuleren.

Snel handelen is essentieel

Ran Neuner van CNBC benadrukt dat snelle actie van de Fed noodzakelijk is om een financiële ineenstorting te voorkomen die ernstiger zou kunnen zijn dan de crisis van 2008. Hij zegt dan ook dat de Fed een spoedvergadering moet houden.

Spoedrentekortingen door de Fed zijn zeldzaam en worden alleen ingezet bij ernstige marktsituaties. Het is waarschijnlijk dat de renteverlagingen van de Fed een aanzienlijke invloed zullen hebben op de cryptomarkt. Historisch gezien hebben lagere rentetarieven gezorgd voor stijgingen van de Bitcoin-koers, aangezien traditionele spaarmethoden minder aantrekkelijk worden.

Oorzaak crisis

De huidige financiële storm is grotendeels veroorzaakt door het instorten van de Japanse cash-and-carry-handel. Dit is een arbitragestrategie waarbij beleggers profiteren van verschillen tussen de spotprijs (de huidige marktprijs) en de futuresprijs (de overeengekomen toekomstige prijs).

Daarnaast worden de slechte werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten (VS) en de instabiliteit in het Midden-Oosten ook aangewezen als belangrijke factoren die bijdragen aan de crisis.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13