Bitcoin Nieuws

Arthur Hayes: ‘Overname FRC door JPMorgan betekent nationalisatie bankensysteem’

Arthur Hayes, de voormalig CEO en oprichter van BitMEX, is van mening dat de overname van First Republic Bank door JPMorgan effectief betekent dat de Amerikaanse overheid het bankensysteem nationaliseert.

Wat is er aan de hand?

De acht banken die het kenmerk too big to fail (TBTF) krijgen van de overheid zijn volgens Arthur Hayes effectief genationaliseerd. “Ze mogen niet falen, ongeacht de beslissingen die ze maken. Het socialiseren van de verliezen en privatiseren van de winst is een belangrijke kwestie”, zo begint Hayes zijn relaas.

“Maar als de acht grote TBTF een belletje krijgen om hun domme neefjes te redden die ten onder gaan aan de heftige marktomstandigheden, dan krijgen de aandeelhouders niets, maar de klanten van de banken vinden een nieuw veilig thuis in een veilige TBTF-bank”, zo gaat Hayes verder.

Vanwege de problemen rondom het schuldplafond verwacht Hayes dat er de komende periode nog meer banken zullen zijn die aan hun einde komen. Dat komt omdat de Amerikaanse overheid weinig tot geen ruimte heeft om banken te redden.

Wat dat betreft is de kans aanwezig dat sommige TBTF-banken weer de kans krijgen om goedkoop kleinere banken over te nemen, zoals met de overname van First Republic Bank door JPMorgan.

Gevaarlijk voor Bitcoin?

In principe is het voor Bitcoin levensgevaarlijk dat de grote Amerikaanse banken alle macht naar zich toetrekken in het land. Hoe minder kleine banken er overblijven, hoe makkelijker het voor de Amerikaanse overheid is om de poorten richting Bitcoin volledig af te sluiten.

Als er nog maar acht banken zijn, kunnen ze die banken eenvoudigweg verbieden om nog zaken te doen met Bitcoin en dan is het klaar. Er hoeft overigens niet eens een verbod te zijn, ze kunnen dan ook van binnenuit regelen dat er geen zaken meer worden gedaan met Bitcoin-bedrijven.

De kans dat zoiets zou gebeuren is relatief klein, maar het wordt in ieder geval wel steeds makkelijker als er minder banken zijn voor Bitcoin-bedrijven om bij te bankieren. Wat dat betreft is het jammer om te zien hoe de bankencrisis zich op deze manier ontwikkelt.

Regulatie nieuws

Groeiende onrust in Amerikaans bankwezen stimuleert vertrouwen in Crypto
Kan Amerika zijn rekeningen nog betalen na 1 juni?
Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren