ASML
ASML, Beurs

ASML Koers stort in met 14,9% na gelekte cijfers: bestellingen halveren in Q3

De koers van ASML is vandaag met 14,9% gekelderd nadat vertrouwelijke kwartaalcijfers, die eigenlijk pas morgen gepubliceerd zouden worden, vroegtijdig zijn gelekt.

De halfgeleidergigant zag zijn bestellingen in het derde kwartaal met bijna 50% dalen, wat beleggers compleet verraste en leidde tot paniek op de aandelenmarkt. Analisten verwachtten een omzet van €5,39 miljard aan nieuwe bestellingen, maar ASML kwam niet verder dan €2,63 miljard.

Het voortijdige lekken van de cijfers gaf beleggers een dag eerder dan verwacht inzicht in de schokkende daling van de Q3-bestellingen. Deze onverwachte informatie leidde direct tot een massale uitverkoop van het aandeel, waardoor ASML zijn grootste koersdaling in jaren beleefde.

Naast de teleurstellende resultaten op het gebied van bestellingen, verlaagde ASML ook zijn verwachtingen voor zowel de netto-omzet als de brutomarge voor 2025. Deze dubbele tegenslag versterkte de zorgen over de toekomstige groei van het bedrijf, dat tot nu toe als een van de belangrijkste spelers in de halfgeleiderindustrie werd beschouwd.

“Het lek van deze cijfers veroorzaakte chaos op de markt,” aldus een analist. “De vroegtijdige informatie bevestigde de vrees dat de vraag naar geavanceerde lithografiemachines flink is afgenomen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gehele sector.”

Beleggers wachten nu met spanning op verdere reacties van het bedrijf, dat morgen officieel zijn cijfers bekend zou maken. Hoewel de officiële bekendmaking nog moet komen, is de schade op de aandelenmarkt al aangericht. De komende dagen zullen cruciaal zijn voor ASML om het vertrouwen van beleggers te herstellen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

Cruciale donderdag in zicht: AEX koers stuit op weerstand
AEX koers stijgt heel licht, terwijl Bitcoin koers explodeert
AEX koers opnieuw in de rode cijfers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk